Grillad kycklingfilé med yoghurtdressing

Grillad kycklingfilé med yoghurtdressing
Foto: Martin Skredsvik
Ulrika JislandAnna Jonassen
Ulrika JislandAnna Jonassen

Grillad kycklingfilé med yoghurtdressing

Av: Ulrika Jisland, Anna Jonassen

Från: Mat i blomstertid

24 ingredienser

Grilla kycklingfilé och servera med yoghurtdressing och tomatsalsa. Kycklingfiléer är något som många har liggande i frysen, lägg dem på grillen och servera med smakrika tillbehör! /Ulrika & Anna

Recept ur boken Mat i blomstertid.

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 4 kycklingfiléer
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung, flytande
  • 8-10 blad mynta
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Yoghurtdressing

  • 2 dl matyoghurt
  • 1 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk honung, flytande
  • 10-12 blad mynta
  • 0,5 gurka
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Tomatsalsa

  • 4 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 1-2 msk koriander, fnhackad
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1 msk limefrukt, saft
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Kyckling

  1. Lägg kycklingfiléerna i en skål.
  2. Blanda finhackad eller pressad vitlök med olja, vinäger, honung och finhackade myntablad till en marinad.
  3. Salta och peppra.
  4. Låt filéerna ligga ett tag i marinaden.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Grilla kycklingen på en het kolgrill, 2 minuter på varje sida så filéerna får fin färg runtom.
  7. Låt sedan köttet stekas klart i ugnen i cirka 15 minuter. På så sätt får filéerna den goda kolsmaken och behåller sin saftighet.

Yoghurtdressing

  1. Lägg matyoghurten i en bunke och blanda ner olivolja, pressad vitlök, honung och finstrimlade myntablad.
  2. Skala gurkan.
  3. Dela den på längden och gröp ur kärnhuset med hjälp av en tesked.
  4. Riv sedan gurkköttet på den grövre delen av ett rivjärn.
  5. Krama ur vätskan och blanda ner gurkhacket i yoghurten.
  6. Smaka av med salt och peppar.

Tomatsalsa

  1. Skär tomaterna i klyftor, kärna ur dem och hacka klyftorna i mindre bitar.
  2. Finhacka rödlöken och blanda ihop med tomaterna i en bunke.
  3. Tillsätt koriander, olivolja, sweet chilisås och limesaft.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Vid servering

  1. Servera de varma kycklingfiléerna med den kalla yoghurtdressingen och tomatsalsan.