Fiskgryta med vårkänsla

Fiskgryta med vårkänsla
Foto: Martin Skredsvik
Ulrika JislandAnna Jonassen
Ulrika JislandAnna Jonassen

Fiskgryta med vårkänsla

Av: Ulrika Jisland, Anna Jonassen

Från: Mat i blomstertid

18 ingredienser

30 m

Grytor förknippas kanske oftare med höst- och vintermat. Men det här är en variant som riktigt frossar i vårprimörer. /Anna &Ulrika

Recept ur kokboken Mat i blomstertid

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 4-6 färskpotatisar
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 knippe salladslök (eller 2 färska knipplökar)
  • 4-5 morötter (små färska)
  • 6 dl vatten
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 100 g salladsärtor (eller sockerärtor)
  • 2 dl vitt vin
  • 1 knippe rädisa
  • 400-500 g lax
  • 400 g färska räkor

Eventuell redning

  • 1-2 msk maizena (majsstärkelse)
  • 1-2 msk vatten
  • färsk bladpersilja
  • olivolja, till stekning
  • salt

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i en kastrull.
  2. Finhacka vitlök och chilifrukt och fräs i lite olivolja i en annan kastrull.
  3. Blanda ner fint skuren lök och delade morötter och låt dem fräsa med utan att ta färg.
  4. Slå i vatten och kokosmjölk, smula ner buljongtärningen och låt sjuda i 5–7 minuter.
  5. Lägg i sugar snaps eller sockerärtor efter cirka 2 minuter.
  6. Häll på vitt vin och lägg i delade rädisor och laxen skuren i lagom stora bitar.
  7. Låt sjuda ytterligare 2 minuter.
  8. Tillsätt de skalade räkorna och låt allt bli varmt.
  9. Smaka av med salt och red eventuellt såsen med maizenamjöl utrört i vatten för att få den tjockare.
  10. Lägg i potatisen vid servering.
  11. Avsluta med att strö över färsk bladpersilja.