Grönsakskyckling i ugnen

Grönsakskyckling i ugnen
Foto: Martin Skredsvik
Ulrika JislandAnna Jonassen
Ulrika JislandAnna Jonassen

Grönsakskyckling i ugnen

Av: Ulrika Jisland, Anna Jonassen

Från: Middag hos oss

15 ingredienser

Den här rätten är en riktig favorit. Barnen älskar den och hela anrättningen sköter sig i princip själv i ugnen. /Anna & Ulrika

Servera till ris, pasta eller pressad potatis.

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingfiléer
  • smör, till stekning
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 1-2 förp bacon
  • 1 purjolök
  • 2 morötter
  • 1 gul paprika
  • 8-10 färska champinjon
  • Färska örter (t ex basilika, timjan)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 dl vatten + 1 1/2 msk mjöl
  • 8-10 körsbärstomater

Till servering

  • ris, pasta eller pressad potatis

Gör så här

  1. Dela kycklingen i mindre delar.
  2. Bryn den i lite smör i stekpannan, salta och peppra. Den ska bara få lite fin gyllenbrun färg.
  3. Lägg kycklingbitarna i ett ugnsfast fat (helst inte så stort) med hög kant.
  4. Diska ur pannan noga och stek baconet knaprigt.
  5. Strimla purjolöken och skär övriga grönsaker i lagom stora bitar. Tänk på att skära morötterna lite tunnare eftersom de tar längst tid. Vill man vara ambitiös kan man först steka champinjonerna i lite smör. Spara tomaterna till serveringen.
  6. Lägg dem tillsammans med kycklingen.
  7. Lägg på lite färska örter och smula över buljongtärningen.
  8. Blanda vatten och mjöl och häll sedan över det tillsammans med grädden. Vitsen med det är att såsen blir lite tjockare då i ugnsvärmen.
  9. Låt allt stå i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter, rör om lite under tiden.
  10. Lägg på halverade körsbärstomater, det knaperstekta baconet och lite extra örter till serveringen.
  11. Smaka eventuellt av såsen med lite extra salt.
  12. Servera till ris, pasta eller pressad potatis.