Up side down ananaskaka

Up side down ananaskaka
Foto: TV4
Elisabeth johansson 2Johan Sörberg
Elisabeth johansson 2Johan Sörberg

Up side down ananaskaka

12 ingredienser

En saftig kaka som var poppis på 70-talet med karamelliserad ananas i botten och körsbär i fyllningen. Receptet är anpassat för fem kakor som görs i portionsformar à ca 160 ml.

Ingredienser

portioner stycken
  • 5 ananasringar

Sirap

  • 130 g strösocker
  • 60 g vatten (alt ananasjuice)

Smet

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 125 g strösocker
  • 125 g vetemjöl
  • 5 g bakpulver
  • 120 g ägg [2 st]
  • 10 körsbär, urkärnade
  • smör, till formarna

Garnering

  • vispgrädde, vispad
  • cocktailbär

Gör så här

  1. Blanda socker och vatten (eller ananasjuice från burken om du använder burkananas) i en kastrull.
  2. Koka upp under omrörning så att sockret löses upp, sjud i ca 20 minuter tills konsistensen blir som sirap.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Smöra formarna. Fördela sirapen i formarna, ca 1-2 msk per form.
  5. Skär ananasskivorna så att de passar botten på dina formar. Lägg ned en skiva ananas i varje form.
  6. Vispa smör och socker vitt, ca 5-6 minuter.
  7. Blanda vetemjöl och bakpulver.
  8. Blanda ned de torra ingredienserna och äggen i smörvispet.
  9. Spritsa ned smet i formarna så att den täcker ananasskivan, lägg i ett körsbär och fyll formarna till två tredjedelar.
  10. Grädda i ca 25 minuter, prova med en sticka så att kakan är genomgräddad.
  11. Ta ut formarna, vänd upp och ner efter 2-3 minuter och tag bort formen. Låt svalna.
  12. Toppa med spritsad grädde och cocktailbär.