En saftig kaka som var poppis på 70-talet med karamelliserad ananas i botten och körsbär i fyllningen. Receptet är anpassat för fem kakor som görs i portionsformar à ca 160 ml.
Ingredienser
stycken
5 ananasringar
Sirap
130 g strösocker
60 g vatten (alt ananasjuice)
Smet
125 g smör, rumsvarmt
125 g strösocker
125 g vetemjöl
5 g bakpulver
120 g ägg [2 st]
10 körsbär, urkärnade
smör, till formarna
Garnering
vispgrädde, vispad
cocktailbär
Gör så här
Blanda socker och vatten (eller ananasjuice från burken om du använder burkananas) i en kastrull.
Koka upp under omrörning så att sockret löses upp, sjud i ca 20 minuter tills konsistensen blir som sirap.
Sätt ugnen på 180 grader.
Smöra formarna. Fördela sirapen i formarna, ca 1-2 msk per form.
Skär ananasskivorna så att de passar botten på dina formar. Lägg ned en skiva ananas i varje form.
Vispa smör och socker vitt, ca 5-6 minuter.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Blanda ned de torra ingredienserna och äggen i smörvispet.
Spritsa ned smet i formarna så att den täcker ananasskivan, lägg i ett körsbär och fyll formarna till två tredjedelar.
Grädda i ca 25 minuter, prova med en sticka så att kakan är genomgräddad.
Ta ut formarna, vänd upp och ner efter 2-3 minuter och tag bort formen. Låt svalna.