Medelhavspaj

Medelhavspaj
Foto: Christel Schröder
Pär Nilsson och Christel Schröder
Pär Nilsson och Christel Schröder

Medelhavspaj

16 ingredienser

Paj är gott och enkelt att variera. Denna är fylld med grönsaker och ost. Låt väl smaka!

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 125 g smör (eller margarin)
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 1 paprika
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 50 g pinjenötter
  • 0,5 dl vatten
  • 250 g fetaost
  • 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl och salt i en skål.
  3. Lägg i kylskåpskallt margarin skuret i små bitar. Finfördela det i mjölet med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedaren till en smulig massa.
  4. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  5. Tryck ut den i en pajform som är ca 25 cm i diameter och grädda i 10 minuter.
  6. Skär morötter, lök, soltorkade tomater och paprika i fina strimlor.
  7. Finhacka vitlöken.
  8. Mortla rosmarinen.
  9. Fräs grönsaker, vitlök, pinjenötter och rosmarin i olja i en stekpanna.
  10. Slå på vatten och låt koka ihop i 5 minuter. Smaka av med salt, farinsocker och tabasco.
  11. Lägg blandningen i pajskalet.
  12. Skär fetaosten i bitar och tryck ner dem i fyllningen.
  13. Vispa ihop ägg, mjölk och salt. Häll äggstanningen i formen.
  14. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter eller tills pajen fått fin färg.