Per Morbergs Pavlovatårta

koket.se
Per Morbergs pavlovatårta2
Foto: Martin Löf/TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs Pavlovatårta

12 ingredienser

Smaskig marängtårta med lemon curd och färska bär. Blir det någon bit kvar är den nästan ännu godare dagen efter...

Se Per Morberg laga receptet

logo

Ingredienser

Marängbotten

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 tsk ättiksprit 12 %

lemon curd

  • 3 citroner
  • ca 4 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 6 ägg
  • vatten

Garnering

  • 3 dl grädde, vispad
  • färska bär (jordgubbar, hallon, blåbär)
  • mandel, flagad, rostad mandel

Gör så här

Marängbotten

  1. Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum.
  2. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen.
  3. Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit, rör om väl.
  4. Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt.
  5. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter. Stäng av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen minst ett par timmar eller över natten. Det går också bra att förvara den på annan torr plats.

Lemon curd

  1. Tvätta citronerna till lemoncurden noga. Pressa ur saften och riv skalet från två av dem fint.
  2. Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet.
  3. Blanda saften från alla citronerna med mjukrört smör. Rör ner citronsmöret i kastrullen.
  4. Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked.
  5. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ner den mindre kastrullen i det sjudande vattnet (vattenbad).
  6. Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden! Ställ krämen åt sidan och låt svalna.
  7. Lägg upp tårtbottnen på ett fat, bred på ett lager lemon curd och därefter vispad grädde. Garnera med de tjusiga små bären. Voilá!