Klassiska vaniljbullar med smörfyllning

Nutellabullar
Foto: TV4
Madeleine Appelgren
Madeleine Appelgren

Klassiska vaniljbullar med smörfyllning

15 ingredienser

ca 1 45 m

Vetebullar med smörfyllning smaksatt med vaniljstång.

Tips! I det här receptet används en tredjedel av grunddegen. Använd gärna resten av degen till Nutellabullar och Apelsingifflar.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bullar

Grunddeg

  • 6,25 dl mjölk [626 g]
  • 62,5 g jäst
  • 1,25 dl strösocker [112,5 g]
  • 0,75 tsk salt
  • 2,5 tsk malen kardemumma
  • 190 g smör, rumsvarmt
  • 15-17,5 dl vetemjöl [900-1050 g]

Vaniljbullar

  • 45 g florsocker [0,75 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 40 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Sockerlag

  • 100 g vatten [1 dl]
  • 90 g strösocker [1 dl]

Dekoration

  • 0,5 vaniljstång
  • 180 g strösocker [2 dl]

Gör så här

Grunddeg

  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula jäst I en hushållsmaskin och häll sedan mjölken över så att jästen löses upp. Tillsätt sedan socker, salt, kardemumma och smör.
  3. Bearbeta in mjölet tills degen blir smidig. Ta inte för mycket mjöl, degen ska släppa kanten men kännas lite ”lös”. Låt degen gå i maskinen cirka tio minuter.
  4. Lägg en fuktad bakduk över och jäs i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 220 grader.

Vaniljbullar

  1. Skrapa ur vaniljstången och blanda med florsockret.
  2. Vispa ihop med smör och vaniljsocker.

#Sockerlag

  1. Låt koka långsamt tills sockerkristallerna löst sig, låt sedan svalna.

Dekoration

  1. Skrapa ur vaniljstången och blanda med socker.
  2. Kavla ut degen till en rektangel. Fördela fyllningen på 2/3-delar och vik in först högra sedan vänstra delen. Skär sedan 12 stycken bitar och snurra ihop ändarna.
  3. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i cirka 30 minuter. Pensla på med ägg och grädda i cirka 8-10 minuter.
  4. Pensla direkt bullarna med sockerlag efter gräddning och strö över vaniljsockret.