Vaniljglass med maräng, banan och nougatsås

Vaniljglass med maräng, banan och nougatsås
Foto: Tv4

Vaniljglass med maräng, banan och nougatsås

Av: Victor - Stockholm 2

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

2 h 30 m

Den här desserten passar perfekt för er som inte hittar rätt glass i butiken eller för dig som rent av vill ha den bästa smakupplevelsen. Varför inte gå ”bananas” och blanda i just din favoritingrediens?

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glass

  • 2 äggulor
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Maränger

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm ättiksprit 12 %

Nougatsås

  • 200 g tobleronechoklad
  • 5 dl vispgrädde

Servering

  • 5 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk strösocker
  • 2 bananer

Gör så här

Glass

  1. Sätt glassmaskinen på pre cool. Var säker på att du använder en glassmaskin med kylkompressor annars behöver du kyla bunken separat.
  2. Rör ihop ingredienserna i en extern bunke. Häll över smeten i glassmaskinen.
  3. Låt maskinen kyla ned ingredienserna i 15 minuter tills den säger till att den är klar. Välj önskad konsistens, tryck på start och vänta tills den är klar. Det tar ca 30–60 minuter beroende på vald konsistens och glassmaskin.
  4. Smaksätt efter halva tiden och blanda i extra vaniljpulver.

Maränger

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Vispa vitorna till ett skum.
  3. Tillsätt socker och ättika, fortsätt vispa till ett fast skum.
  4. Klicka ut 20 maränger på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Grädda dem i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar minst 1 timme i ugnen.

Nougatsås

  1. Ta fram en kastrull och smält tobleronechoklad i vispgrädden under omrörning.
  2. Låt svalna innan servering.

Servering

  1. Vispa grädde och socker i en bunke tills du uppnår en fluffig och fast konsistens.
  2. Skiva bananer tunt till servering.