Skala mandarinerna. Dela dem på mitten på "midjan". Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Vispa grädden lätt och fluffig. Smaksättt grädden med 1,5 tsk rom.
Sätt på en stekpanna på övre medelvärme. Lägg i smör, socker, kanelstänger och vaniljstången samt det utskrapade innehållet. Låt smälta ihop.
Lägg i mandarinerna med snittytan ner, låt smör och socker karamelliseras. Häll på 3 msk av rommen. Låt koka ihop. Vänd mandarinerna efter 2-3 minuter när de har fått lite färg. Låt dem småkoka ytterligare 2-3 minuter i pannan.
Häll på resterande rom (3 msk) och tänd på med tändare för att flambera, tänk på att lågorna kan slå högt, var försiktig. Vill man kan man hoppa över detta moment.
Servera mandarinerna i en djup tallrik, slå över ”såsen” från pannan. Servera med vaniljglass, hackad choklad och en klick romgrädde.