Vaniljglass med sockertångskolasås

Adam Thulin

Vaniljglass med sockertångskolasås

11 ingredienser

30 min + tid i kyl

Len vaniljglass som toppas med kolasås gjord på sockertång. Den här läckra desserten kommer göra succé efter maten!

Ingredienser

portioner4 - 6

Sockertångskolasås

  • 100 g sockertång
  • 1 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • strösocker
  • salt

Vaniljglass

  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 4 äggulor (stora)
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 krm salt

Gör så här

Sockertångskolasås

  1. Blanda sockertången med 1 dl vatten och låt koka i 1 minut.
  2. Sila bort sockertången och spara vätskan.
  3. Reducera grädden tillsammans med sockret tills den får samma konsistens som filmjölk.
  4. Tillsätt lite av sockertångsvattnet och rör om.
  5. Smaka av med mer socker, salt och eventuellt mer sockertångsvatten.

Vaniljglass

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  2. Lägg fröna och stången i en kastrull med grädde och mjölk.
  3. Låt koka upp och ta sedan av kastrullen från värmen.
  4. Vispa äggulor med socker.
  5. Vispa sedan ner den varma gräddmjölken och salt i äggblandningen och häll tillbaka smeten i kastrullen.
  6. Sjud under omrörning till 85 grader (det får ej koka).
  7. Häll glassmeten i en bunke och låt svalna.
  8. Ställ sedan glassmeten i kylen i minst 8 timmar.
  9. Sila och kör den helt kalla glassmeten i en glassmaskin. Ställ i frysen fram till servering.

Servering

  1. Servera glassen med sockertångskolasåsen.