Vaniljkola med brynt smör

Vaniljkola med brynt smör
Sara Aasum Hultberg
Sara Aasum Hultberg

Vaniljkola med brynt smör

7 ingredienser

20 m + tid att stelna

Vad är väl en jul utan kola? Den här versionen med vanilj och brynt smör är en riktig fullträf!

Ingredienser

portioner
  • 200 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 vaniljstång
  • flingsalt

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och låt det koka upp. Bryn smöret under omrörning tills det blir brunt och doftar nötigt.
  2. Tillsätt vispgrädde, strösocker, farinsocker, ljus sirap och en urskrapad vaniljstång. Låt koka i ca 20 minuter tills den är 123–124 grader.
  3. Ta ur vaniljstången och häll upp smeten i en form som är ca 25x25 cm stor. Toppa med flingsalt.
  4. Låt kolan stelna i rumstemperatur i 4 timmar.