Vaniljkola med havssalt

Vaniljkola med havssalt
Foto: TV4
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Vaniljkola med havssalt

6 ingredienser

30 m

En ljuvligt god och seg kola med smak av vanilj och havssalt.

Ingredienser

portioner stycken
  • 1 vaniljstång
  • 500 g ljus sirap (ekologisk)
  • 500 g rörsocker
  • 5 dl grädde (ekologisk)
  • 10 g havssalt (oraffinerat)
  • 100 g normalsaltat smör

Gör så här

  1. Ta fram önskad form eller braspanna och klä in med bakplåtspapper, se till att även kanten är klädd. Tänk att du kommer ha ungefär 1,5 liter kola, som skall ha en lagom höjd när du skär. Ett bra tips är att hälla ut 1,5 liter vatten i något först för att testa.
  2. Skär upp vaniljstången och blanda vaniljstången med sockret. Dra ut vaniljfröna ordentligt med hjälp av sockret. Häll ner sockret i en tjockbottnad kastrull.
  3. Väg upp resten av ingredienserna och tillsätt i kastrullen. Koka under omrörning med en värmetålig slickepott eller visp och tänk på att röra i botten hela tiden så att inte kolan bränner.
  4. Koka kolan till 127 grader. På sommarens varmaste dagar kokar du den till 129 grader.
  5. Slå upp kolan med en gång i formen och låt den stelna minst 5 timmar eller gärna över natten.
  6. Om du önskar mer sälta i kolan kan du, direkt när du slagit upp den, strö över lite fina flingor av salt, jämt fördelat.
  7. Skär kolan i önskade bitar och rulla in i vaxat livsmedelspapper eller bakplåtspapper. Förvara i rumstemperatur.