Få saker slår en hemgjord vaniljkräm. Här är Johan Hedbergs enkla recept.
Ingredienser
5 dl standardmjölk
1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljpulver)
1,5 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
2 msk vetemjöl
6 äggulor
Gör så här
Häll mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och lägg ner stång och frön i mjölken. Koka upp och ta av från spisen.
Rör samman socker, maizena och mjöl i en skål. Tillsätt äggulorna och rör tills smeten är klumpfri.
Ta upp vaniljstången ur mjölken och häll mjölken i en fin stråle ner i äggblandningen samtidigt som du vispar. Häll tillbaka allt – helst genom en finmaskig sil – i kastrullen.
Hetta upp på medelvärme under konstant omrörning. Rör ända ner i bottnen. När smeten tjocknat ordentligt, ta av från värmen, täck med plastfolie och ställ kallt. Vispa upp den före användning. Klarar sig 3 dagar i kylen.