Vaniljpannacotta med lingon- och tranbärstäcke

Vaniljpannacotta med lingon- och tranbärstäcke
Foto: Tv4

Vaniljpannacotta med lingon- och tranbärstäcke

Av: Matilda - Sollefteå

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

2 h

En krämig vaniljpannacotta med ett syrligt täcke av lingon och tranbär bli en elegant och enkel dessert som passar både till vardag och fest!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Vaniljpannacotta

  • 2 tsk gelatinpulver
  • 2 msk vatten
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl grädde
  • 1 dl strösocker

Ätbar spets

  • 0,75 dl Magic dekorpulver
  • 0,5 dl vatten

Lingon- och tranbärstäcke

  • 2 tsk gelatinpulver
  • 2 msk vatten
  • 2 dl lingon
  • 2 dl tranbär
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Servering

  • lingonkvist

Gör så här

Vaniljpannacotta

  1. Blanda gelatinpulver och vatten i en liten skål, låt svälla.
  2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna.
  3. Lägg vaniljfröna och vaniljstången i en kastrull tillsammans med grädde och socker. 
Rör om och låt puttra i 3-4 minuter.
  4. Ställ sedan kastrullen åt sidan
och fiska upp vaniljstången.
  5. Blanda sedan i geléblandningen
och rör om så gelén blandar sig väl.
  6. Häll upp i portionsglas och ställ in i frysen.

Ätbar spets

  1. Sätt ugnen på 75 grader.
  2. Blanda pulver och vatten till en jämn smet.
  3. Bred ut ett tunt lager över en mönstermatta som tål ugn och ta bort överflödig smet.
  4. Lägg mattan på en ugnsplåt och ställ in i mitt av ugnen i ca 10 minuter.
  5. Ta ur spetsen och lägg åt sidan fram till servering.

Lingon- och tranbärstäcke

  1. Blanda gelatinpulver och vatten i en liten skål, låt svälla.
  2. Lägg lingon och tranbär i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt koka några minuter och ställ sedan åt sidan.
  3. Mixa bären med en stavmixer till en slät puré.
  4. Häll i gelatinblandningen och rör om tills gelén smält.
  5. Ta ut portionsglasen ur frysen och häll på bärblandningen.
Ställ in i frysen i ca 30-35 minuter.

Servering

  1. Dekorera pannacottan med en lingonkvist och ätbar spets.