Bästa sommartårtan med maräng

Tårta recept
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Sara Begner
Sara Begner

Bästa sommartårtan med maräng

11 ingredienser

Sommartårta med sockerkaka, maräng och mandel, kallas även för Brittatårta, Herrgårdstårta eller Pinocchiotårta.

Ingredienser

portioner bitar

Sockerkakssmet

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 3 msk mjölk
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

maräng

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 50 g mandelspån

Fyllning

  • 2 dl vispgrädde
  • 300 g blandade bär (björnbär, blåbär, hallon, jordgubbar)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150-175 grader.

Sockerkaksbotten

  1. Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller ugnssäker form (30 x 40 cm).
  2. Rör fett och socker poröst.
  3. Separera äggulor och äggvitor och ställ vitorna åt sidan.
  4. Rör ner en ägggula i taget i smeten.
  5. Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret.
  6. Rör till en jämn smet.

Maräng

  1. Vispa äggvitor med hälften av sockret till fast skum. Vänd ner resten av sockret.

Tårtbotten

  1. Bred ut sockerkakssmeten i pannan, bred marängen ovanpå.
  2. Strö över flagad mandel.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
  4. Lyft kakan ur långpannan med hjälp av bakplåtspappret. Låt svalna på pappret.
  5. Dela kakan på mitten.
  6. Lägg ihop halvorna med grädde och bär emellan.