Vårig gallerpaj

Vårig gallerpaj
Foto: TV4

Vårig gallerpaj

Av: Nour El Refai och Eric Ericsson

Från: Hela Sverige bakar

19 ingredienser

1 h 30 min

Paj extra allt fylld med rabarber, mandelkräm och en salt kolasås med ingefära.

Ingredienser

Pajskal

  • 200 g strösocker
  • 400 g smör, iskallt i kuber
  • 600 g vetemjöl
  • 2 msk vatten, iskallt
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk flingsalt

Salt ingefärskolasås

  • 1 burk dulce de leche
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 tsk malen ingefära

Mazarinfyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 100 g smör, gärna brynt
  • 50 g strösocker
  • 20 g vetemjöl
  • 2 ägg

Rabarber

  • 750 g rabarber
  • 100 g strösocker
  • 100 g farinsocker
  • 4 msk majsstärkelse, eller potatismjöl
  • angostura bitter, några stänk

Gör så här

Pajdeg

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Kör allt utom vattnet och vinägern i matberedare i typ 10 sek. tillsätt vätskan. Kör typ 5 sek.
  3. Stjälp över degen på bord eller i bunke. Knåda snabbt ihop till en deg.
  4. Dela degen i två delar.
  5. Kavla ut degarna mellan två bakplåtspapper. Den ena ska vara avlång!
  6. Klä formen med den avlånga.
  7. Skär remsor av den andra degen.
  8. Lägg in allt i kylen. Låt degarna vila ca 30 minuter.
  9. Under tiden degen vilar gör du i ordning fyllningarna.

Salt ingefärskolasås

  1. Blanda allt. Häll över i spritspåse

Mazarinfyllning

  1. Bryn smöret. Riv mandelmassan på rivjärn.
  2. Kör mandelmassan och smöret i matberedare tills de går ihop. Häll över i en bunke.
  3. Blanda i mjöl och socker. Tillsätt ett ägg och blanda i. därefter blandar du i nästa ägg. Häll över i spritspåse

Rabarber

  1. Skär rabarbern i ganska tunna bitar, ca 1-2 cm.
  2. Blanda allt i en bunke.

Montering

  1. Ta fram pajskalet och remsorna ur kylen.
  2. Spritsa ett lager kolasås i botten på pajen.
  3. Spritsa ett lager mazarin på kolasåsen.
  4. Lägg ett lager rabarber ovanpå mazarinen.
  5. Gör ett rutnät av remsorna. Gör en kant runt pajens kant.
  6. Vispa upp ett ägg med en nypa salt. Pensla pajen
  7. Grädda i nedre delen av ugnen .
  8. Sänk värmen efter 20 min till 190 och höj upp pajen till mitten av ugnen. Baka 20 min till. Låt svalna!