Godast är de frasiga direkt från ugnen, men blir även goda värmda i micron. Det här är även den perfekta utflyktsmaten och blir så mycket smidigare med färdig pizzadeg. / Mattias
8 gröna sparrisar, kokta eller ångade (eller 125 g sockerärtor)
300 g kokt potatis
1 dl crème fraîche, mjölkfri
1 citron, rivet skal
16 färska salviablad
olivolja
vallmofrö
salt
svartpeppar
Gör så här
Karamelliserad lök
Fräs den gula löken i lite olivolja på medelhög värme tills den har mjuknat och fått en mörk, karamelliserad färg. Det tar runt 20 minuter. Salta och peppra.
Häll över i en skål och låt svalna.
Piroger lök
Använder du sparris så skär du av den nedersta, träiga delen av sparrisen. Sjud sedan sparrisen i ca 5 minuter tills den har mjuknat. Använder du sockerärtor sjuder du dem i ca 30 sek och sköljer sedan i kallt vatten. Skär sparrisen i mindre bitar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Rulla ut pizzadegen och ta ut 16 rundlar med hjälp av en skål, glas eller kakmått. Lägg ut hälften av rundlarna på bakplåtspappersklädda
plåtar.
Mosa ihop den kokta potatisen i en skål tillsammans med crème fraîche, citronskal, salt och peppar.
Lägg ca 2 msk potatisröra på hälften av rundlarna. Toppa med karamelliserad lök, några bitar sparris eller sockerärtor samt två salviablad.
Pensla kanterna på degrundeln med vatten. Lägg på en degrundel och tryck ihop kanterna runt om så att de håller tätt.
Pensla pirogerna med olivolja och strö över vallmofrön. Grädda i 15-20 minuter tills de har fått fint med färg.