Västerbottenpaj med löjrom

Västerbottenpaj med löjrom
Foto: Per Erik Berglund
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt

Västerbottenpaj med löjrom

Av: Gert Klötzke, Niclas Wahlström

Från: Nyhetsmorgon

6 ingredienser

1 h

Paj på Västerbottensost och brännvin som serveras med löjrom är en riktigt festlig liten rätt att överraska gästerna med.

Receptet är hämtat ur boken "Det vilda smörgåsbordet"
Det vilda smörgåsbordet - omslag

Receptet är hämtat ur boken "Det vilda smörgåsbordet"

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 80 g Västerbottensost, riven
  • 4 msk crème fraîche
  • 1 tsk brännvin (gärna fläderbrännvin)
  • ca 0,5 krm cayennepeppar
  • ca 0,5 krm salt
  • 8 pajskal (små)

Servering

  • 120 g Kalix löjrom (eller annan rom)

Gör så här

  1. Smält den rivna osten i en kastrull tillsammans med crème fraîche. Rör hela tiden så att det inte bränns. Smeten ska vara rinnande.
  2. Krydda med brännvin, cayennepeppar och salt.
  3. Ställ pajformarna på en bricka. Häll ostsmeten i pajskalen och ställ i kylen för att stelna, ca 1 timme. Gör inte pajerna långt i förväg, pajskalen drar lätt åt sig fukten från ostkrämen vilket gör att de blir torra och kan spricka.

Servering

  1. Garnera pajerna med löjrom vid servering.