Vattenmelonsallad med fetaröra

koket.se
Vattenmelonsallad med fetaröra
Foto: Lennart Weibull
Seiran Poon porträtt
Seiran Poon porträtt

Vattenmelonsallad med fetaröra

19 ingredienser

30 m

"Under de allra hetaste sommardagarna vill jag knappt stå vid spisen eller ugnen. Det betyder sallad! En uppfriskande och svalkande sallad som ändå är mättande, smakrik, söt och salt. Och stjärnan i min sommarsallad är förstås vattenmelon som paras ihop med krämig fetaröra, knapriga mandlar, syrlig sumaklök, oliver, sotad citrondressing och färska örter." /Seiran Poon

Se Seiran Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Dressing

  • 2,5 msk olivolja
  • 3 citronskivor, tunna skivor
  • 1 msk granatäpplesirap
  • 0,5 citron, saften (liten citron)
  • 1 tsk agavesirap
  • 0,5 tsk torkad mynta
  • salt
  • svartpeppar

Fetaröra

  • 150 g fetaost, smulad
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • ev salt

Sallad

  • 0,5 vattenmelon (medelstor)
  • 0,5 gurka
  • 0,5 msk rapsolja
  • 1 dl skållad mandel
  • 1,5 dl kalamataoliver utan kärnor
  • 1 dl färska basilikablad
  • 1 dl färska myntablad
  • svartpeppar
  • 1 sats sumaklök (se tidigare recept)

Gör så här

Dressing

  1. Hetta upp 0,5 msk olivolja i en liten panna på medelvärme och lägg i citronskivorna. Stek tills de blir karamelliserade och något sotade på båda sidor.
  2. Finhacka citronskivorna och blanda hälften med övriga ingredienser. Vispa ihop allt och smaka av med mer citronhack.

Fetaröra

  1. Blanda ingredienserna väl i en liten skål.

Sallad

  1. Skär bort skalet på melonen och skär melonköttet i stora tärningar. Skala och skiva gurkan.
  2. Häll 0,5 msk rapsolja i en panna på medelhög värme, tillsätt mandlarna och stek under omrörning tills de blivit gyllenbruna (var försiktig när de börjar få färg, de bränns lätt). Ta pannan direkt från värmen och häll mandlarna på ett fat med hushållspapper så överflödig olja får droppa av.
  3. Lägg melon och gurka på ett stort serveringsfat, toppa med stora klickar fetaröra, mandel, oliver, sumaklök, basilika, mynta och peppar. Ringla över dressingen. Servera gärna med grillat surdegsbröd.