Vattenmelontårta

POPULÄRT
Vattenmelontårta
Foto: Frida Wismar
Linn Utbult 2018
Linn Utbult 2018

Vattenmelontårta

35 ingredienser

Här har ni min vinnartårta - vattenmelontårtan i all sin prakt. Låt er inte avskräckas för att den ser avancerad ut, jag tror på er, ni fixar det här! Det är perfekt att dela upp baket på två dagar. Montera tårtan dag ett och klä in i marsipan och måla dag två. På så sätt blir tårtan mer stabil och rak. /Linn

Ingredienser

portioner

Red velvet-bottnar

  • 9,5 dl vetemjöl [570 g]
  • 2 tsk salt [14 g]
  • 215 g smör, rumsvarmt
  • 0,75 dl olja [75 g]
  • 8,33 dl strösocker [750 g]
  • 1,5 tsk vaniljsocker (eller vaniljpasta)
  • ca 1,5 tsk rosa pastafärg
  • ca 1 tsk röd pastafärg
  • 4 ägg [ca 220 g]
  • 4,75 dl standardmjölk
  • 2 dl chokladpellets små [ca 150 g]
  • 2 tsk bikarbonat [10 g]
  • 2 tsk äppelcidervinäger

Halloncurd

  • 1,5 gelatinblad
  • 1 limefrukt, rivet skal
  • 1,5 msk limefrukt, saft [20 g]
  • 0,75 dl hallonpuré [70 g]
  • 1 ägg [53 g]
  • 0,5 dl strösocker [45 g]
  • 90 g osaltat smör, kallt i kuber

Vattenmelonsirap

  • 1 bit vattenmelon, rejäl bit
  • 1 dl vatten [100 g]
  • 1 dl strösocker [90 g]

Smörkräm

  • 400 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker [10 g]
  • 4-5 äggvitor [150 g]
  • 2,5 dl strösocker [220 g]
  • 0,5 krm salt

Smaksättning och garnering

  • rosa pastafärg
  • röd pastafärg
  • frystorkade hallon
  • 1,5 dl mörka chokladpellets, gärna små så att de liknar melonkärnor
  • 800 g extra vit marsipan
  • pastafärger i olika gröna nyanser samt en brun, en gul och en röd
  • 0,5 dl vodka (eller annan sprit eller citron-juicekoncentrat)

Gör så här

Red velvet-bottnar

  1. Klä tre springformar, 15–20 centimeter i diameter, med bakplåtspapper och klä även en
  2. ugnstålig djup skål med rundad botten. Skålen måste vara lika stor som springformarna. Smöra
  3. formarna ordentligt och bröa med vetemjöl.
  4. Sikta mjöl och salt i en bunke och ställ åt sidan. Kör rumsvarmt smör, olja, socker och vanilj
  5. med vinge i bakmaskin i ca 3 minuter.
  6. Tillsätt pastafärgen, blanda försiktigt tills färgen är helt jämn. Tillsätt ett ägg i taget och vispa
  7. försiktigt in ägget helt innan du tillsätter nästa. Rör ner mjölet i blandningen och mjölken i fyra
  8. omgångar.
  9. Rör försiktigt i chokladpelletsen. Blanda bikarbonat och vinäger i en liten skål, häll ner omedelbart
  10. i smeten och blanda ihop hastigt. Häll smeten i de smorda formarna och grädda på 180 grader varmluft ca 35 minuter beroende på storlek på formen.
  11. Låt bottnarna svalna lite innan du tar bort formarna. Botten bör skäras rent runt om och över
  12. och under för att den ska kännas verklighetstrogen inuti tårtan. En riktig melon har ju inga
  13. bruna kanter direkt, den ska se härligt röd ut i hela tårtan. För att lättare kunna skära rent alla
  14. kanter kan du låta dem stå i kylskåp ca 1 timme.

Halloncurd

  1. Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten.
  2. Lägg skal och saft av lime, hallonpuré, ägg och socker i en kastrull och värm till 83 grader. Rör
  3. hela tiden, men vispa inte. Sila ner i en rostfri bunke. Krama vattnet ur gelatinet och lägg ner
  4. gelatinet i bunken. Rör om tills det har lösts upp helt. Sila igen och mixa ner smörkuberna.
  5. Täck med plastfolie direkt mot curdens yta och ställ i kylskåp.

Vattenmelonsirap

  1. Dela vattenmelonen i små bitar. Koka upp vatten och socker, låt svalna och mixa i vattenmelon.

Smörkräm

  1. Vispa smör och vaniljsocker fluffigt i en bunke i ca 3 minuter.
  2. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen över vattenbad och vispa med elvisp tills
  3. alla sockerkristaller har lösts upp, doppa fingrarna för att känna om sockret smält helt. Det är
  4. perfekt att använda bunken från bakmaskinen redan nu. Ta bort skålen från värmen och fortsätt
  5. att vispa tills marängen är styv och har svalnat.
  6. Tillsätt lite i taget av smöret och vispa tills det blir en slät och fin kräm. Du ska inte vispa
  7. för länge, den ska kännas len som sammet. Skulle den skära sig, häll i lite smält smör under
  8. vispning. Har du samma temperatur på smöret som på marängen så ska det gå fint! Dela upp
  9. smörkrämen i två bunkar.
  10. Skål 1: färga med rosa och röd pastafärg tills den liknar färgen på bottnarna.
  11. Skål 2: låt den vara som den är. Vit, mjuk och fluffig och alldeles underbar.

Montering

  1. Skär en tårtkartong eller liknande så att den är precis i storlek med din botten. Du får en stabil
  2. botten men den syns inte.
  3. Skär av toppen på varje botten om det behövs för att få alla helt raka och jämna. Spritsa en
  4. rand röd smörkräm längs kanten på första bottnen och fyll sedan med smörkräm.
  5. Strössla över chokladpellets och ett lager halloncurd, sedan lite mer chokladpellets. Upprepa med de andra två bottnarna. Det är viktigt att kupolen, som är sista botten, är rak undertill. Och att den, som sagt, har samma mått som de andra bottnarna. Bästa resultat får du om tårtan får stå i kylen ca 20 minuter mellan varje lager, den blir stabilare då. Ta inte för mycket halloncurd, då kan tårtan bli lite svajig.
  6. Spackla slutligen ett sista lager med smörkräm runt om hela tårtan. Var noggrann, så att du får
  7. en slät och fin form. Hit kan du förbereda dagen innan och låta stå i kylskåp över natten.
  8. Kavla ut en rejäl bit vit marsipan, ca 4 millimeter tjock, så att den räcker till att täcka hela
  9. tårtan. Täck tårtan med marsipanen försiktigt och försök undvika skarvar och veck, jämna till
  10. kanten runt tårtan och ställ i kylskåp. Ett tips är att knåda ihop marsipanen lite innan du kavlar
  11. och att använda potatismjöl när du kavlar ut.
  12. Blanda pastafärgerna med lite vodka i ett glas för varje färg. Ljusgrön – mellangrön – gul –
  13. mörkgrön – brun – röd.
  14. Pensla på ett lager av det ljusgröna och mellangröna över hela tårtan. Ös inte på med för
  15. mycket färg, då det blir för blött och marsipanen blir degig. Låt stå i kylen mellan varje färg.
  16. Nu är det dags att göra oregelbundna lodrätta ränder med den mörkgröna färgen. Tryck penseln
  17. lätt från toppen av tårtan och låt färgen rinna rakt ner, gå med pensel och dutta. Fega inte med
  18. färgen, den skal vara mörk. Ställ in tårtan i kylen igen tills den torkat lite, ca 30 minuter.
  19. Nu är det dags för detaljerna: gå på med de färger du tycker behövs och dutta, måla med
  20. tvättsvamp, eller vad du tycker är bäst.
  21. Tryck lite lätt med fingret mitt på toppen av tårtan så att du får en liten grop. Här placerar du en
  22. liten bit marsipan målad med brunt, så att det ser ut som ”knoppen” på melonen.