250 g kaffe (det går att ersätta kaffet med te eller annan vätska, i inslaget används avrunnen saft från frysta hallon)) [2,5 dl]
75 g ljus sirap [0,5 dl]
Kolakaramell
100 g växtbaserad grädde [1 dl]
100 g strösocker [1 dl]
100 g sirap [0,5 dl]
ev salt
Chokladganache
200 g mörk choklad
200 g växtbaserad grädde [2 dl]
35 g honung (agavesirap eller liknande) [2 msk]
20 g smör, rumsvarmt (eller margarin)
Gör så här
Brownie
Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
Blanda de torra ingredienserna för sig och de blöta för sig.
Använd en handvisp och slickepott för att blanda ihop allt till en smidig smet.
Ska du grädda en tårtbotten smörjer du en form med ett bakplåtspapper i botten och gräddar i ca 20 minuter. Känn försiktigt på ytan, kakan sätter sig lite efter att du har tagit ut den ur ugnen så den kan kännas lite lös men den ska inte dallra.
Du kan även grädda kakan som muffins. Gräddningstiden blir då ca 10 minuter.
Kolakaramell
Koka ihop alla ingredienser till en simmig kola. Tillsätt lite salt om du vill.
Låt kolan svalna lite, men om den ska läggas på kakan är det bra om både kakan och karamellen är lite ljumna.
Chokladganache
Mät upp chokladen i en skål.
Koka upp grädde med honung/agavesirap eller liknande.
Häll den varma grädden över chokladen.
Blanda ihop med en slickepott.
Tillsätt matfettet och mixa med en handmixer tills chokladen är blank och slät.
Häll upp ganachen i en bunke och plasta ytan. Ställ för att svalna.
Ganachen blir som bäst helt kall så ställ den gärna i rumstemperatur med plast mot ytan till nästa dag, då kan den lätt bredas på kakan.
Servering
Dela en browniebotten i två delar.
Ringla kolan över bottendelen och fyll på med chokladganache när den är lagom fast i konsistensen.
Lägg på det övre lagret och bred på resten av ganachen.
Om du gör muffins så tryck en grop i mitten av muffinsen när den kommer ut från ugnen, häll ner kola i gropen, låt svalna och spritsa sedan på ganachen.