Vegansk chili sin carne

POPULÄRT
Vegansk chili sin carne
Foto: Stefan Wettainen

Vegansk chili sin carne

32 ingredienser

1 h

Chili con carne är ett klassiskt skolmatsrecept och enkelt att laga till många personer. Den skiljer sig från vanlig köttfärssås i det att den kryddas med mycket mer spiskummin och också innehåller bönor. Här byter vi ut köttfärsen mot sojafärs och använder en kombination av svarta och vita bönor. En liten touch lime av och koriander på slutet förstärker de mexikanska inslagen, men är inte ett måste.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass!

Vego i Värdsklass
Vego i världsklass (vit bakgrund)

Vego i Värdsklass

Receptet är framtaget av Gustav Johansson och kommer från boken Vego i Världklass

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 morötter (stora)
  • 1 gul paprika (eller röd)
  • 3 klyftor vitlök
  • 1-2 röda chilifrukter (kan uteslutas)
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1,5 msk rökt paprikapulver
  • 1,5 msk torkad oregano
  • 1,5 msk chipotlepasta
  • 300 g sojafärs, fryst
  • 1 förp krossade tomater [400 g]
  • 4 dl vatten (till spädning under kokningen)
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk grönsaksfond
  • 150 g majs
  • 1 förp färdigkokta svarta bönor (à 380 g)
  • 1 förp färdigkokta små vita bönor (à 380 g)
  • 0,5 limefrukt, saften
  • 1 kruka färsk koriander (eller en stor näve bladpersilja)
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja, till stekning

Sallad

  • 150 g majs
  • 1 morot (stor)
  • 1 rödlök (liten)
  • 0,5 förp körsbärstomater [250 g]
  • 70 g sallad
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 tsk citron, saft
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 4 dl ris

Gör så här

Gryta

  1. Skala och hacka löken. Skölj och riv moroten på grova sidan av rivjärnet. Hacka paprikan i ca 2 cm × 2 cm stora bitar. Fräs allt på medelhög värme i en stor gryta (gärna gjutjärn) med lite rapsolja. Stek tills grönsakerna blivit mjuka och börjar få en del färg.
  2. Skala och hacka vitlöken. Skiva chilin tunt. Tillsätt vitlök, chili, spiskummin, paprikapulver, oregano och chipotlepuré och fräs någon minut till. Om du vill minska mängden fett kan du ha i någon matsked vatten så att kryddorna inte torrsteker.
  3. Tillsätt sojafärsen. Stek under omrörning tills den har tinat och blandats med grönsakerna och kryddorna.
  4. Häll av majs och bönor. Tillsätt tomatkross, 4 dl vatten, soja, fond, majs, bönor, salt och peppar och låt koka på medelvärme utan lock ca 45 minuter. Smaka av löpande och tillsätt så mycket vatten du tycker behövs för att grytan inte ska koka torrt.
  5. Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen.

Sallad

  1. Häll av spadet från majsen. Skala moroten och riv den grovt. Skala rödlöken och strimla den. Halvera tomaterna. Blanda majs, morot, rödlök, tomat och sallad.
  2. Blanda ihop en enkel dressing på olivolja, citronsaft och lite salt och peppar. Ringla dressingen över salladen.
  3. Häll av spadet från majsen och bönorna till grytan. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Tillsätt majs och bönor när fettet har börjat separera från tomatsåsen och lägga sig på ytan. Låt koka 5 minuter till så att allt värms upp.
  4. Smaka av chilin med salt och peppar. Pressa sedan över limesaft och strö över hackad koriander eller bladpersilja. Servera med ris och sallad.