Vegansk gräddig grönkål

POPULÄRT
Vegansk gräddig grönkål
Foto: Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik

Vegansk gräddig grönkål

12 ingredienser

25 min

En smakrik och krämig variant av julklassikern långkål! Enkelt och snabblagat veganskt tillbehör till julbordet.

Tips: Kan också ätas tillsammans med pasta, året om!

Ingredienser

portioner
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök (mellanstor)
  • 1 klyfta vitlök
  • 250 g grönkål, färska grönkålsblad repade från stjälken
  • 0,5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 burk kokosmjölk [400 ml]
  • 1 msk tamarisoja (eller annan soja)
  • 1 tsk senapspulver
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 msk persilja, hackad (valfritt)
  • 2 msk hasselnötter, hackade (valfritt)

Gör så här

  1. Finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja i en stekpanna på låg-medelvärme i ca 8-10 minuter tills löken är mjuk och börjar bli gyllenbrun.
  2. Finhacka grönkålen under tiden löken steks.
  3. Häll vattnet i stekpannan tillsammans med en smulad buljongtärning, rör om så att den löser upp sig helt.
  4. Lägg grönkålen i pannan och låt fräsa med under omrörning i ca 2 minuter.
  5. Häll i kokosmjölk, tamari och senapspulver, rör om och låt puttra under lock på låg-mellanvärme i ca 10-15 minuter, beroende på hur mjuk du vill ha grönkålen. Rör om då och då.
  6. Smaka av med svartpeppar. För över i en skål och garnera, om du vill, med persilja och hasselnötter!