1 dl soltorkade tomater (finhackade, inlagda i olja)
Fyllning
500 g champinjoner (färska)
1 gul lök
3 klyftor vitlök
100 g bladspenat (färsk)
3 msk vatten
0,5 tsk salt
0,25 tsk svartpeppar
Cashewostsås
2,5 dl cashewnötter (naturella)
3 dl vatten
3 msk näringsjäst
1 msk olivolja
1 klyfta vitlök
0,5 tsk salt
1 msk vit misopasta (valfritt, ger en god umamismak)
1 krm riven muskotnöt (valfritt)
Övrigt:
350 g lasagneplattor (glutenfria om du vill)
4 tomater
1 tsk rökt paprikapulver
olivolja
färska basilikablad
Gör så här
Blötlägg cashewnötterna i en skål med ca 7 dl hett vatten. Ställ åt sidan.
Gör tomatsåsen: Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja i ca 5 minuter tills den är genomskinlig. Tillsätt vitlök och fräs ytterligare 1 minut. Tillsätt krossade tomater, vatten (2 dl), tomatpuré, oregano, timjan, basilika, rökt paprika och smulad grönsaksbuljongtärning och låt puttra i ca 20 minuter utan lock, rör om då och då. Tillsätt linserna och vatten (4 dl) och låt puttra under lock i ytterligare ca 15 minuter tills linserna är precis mjuka men inte mosiga. Rör om då och då. Vänd ner de finhackade soltorkade tomaterna och ta av värmen.
Gör fyllningen medan tomatsåsen puttrar: Finhacka champinjoner, lök och vitlök. Stek i olivolja i ca 10 minuter tills blandningen är gyllenbrun. Finhacka spenaten och lägg i pannan tillsammans med vattnet, fräs i ca 2-3 minuter tills spenaten är mjuk och vattnet avdunstat. Ta av värmen, salta och peppra.
Gör ostsåsen: Häll av vattnet från cashewnötterna och lägg dem och resten av ingredienserna i en höghastighetsblender eller en stark matberedare och mixa i ca 2-3 minuter tills såsen är slät och har tjocknat lite.
Rör ner 0,5 dl av ostsåsen i svampfyllningen. Värm ugnen till 200 grader.
Smörj din lasagneform med lite olivolja. Börja med ett tunt lager tomatsås, sedan lasagneplattor, svampfyllning, tomatsås osv. Sista lagret bör vara lasagneplattor och ett tunt lager tomatsås. Häll ostsåsen över och bred ut i ett jämnt lager.
Skiva tomaterna tunt och lägg på ostsåsen. Ringla lite olivolja och strö lite rökt paprikapulver över.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter eller tills lasagneplattorna är lagom mjuka och ytan är gyllenbrun. Ta ut ur ugnen och låt stå några minuter innan du serverar. Färska basilikablad är både gott och vackert att dekorera med!