Vegansk och glutenfri jordgubbstårta

POPULÄRT
Vegansk och glutenfri jordgubbstårta
Foto: Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik

Vegansk och glutenfri jordgubbstårta

20 ingredienser

2h 30 min

Saftig, glutenfri och vegansk tårta med fin balans mellan söta jordgubbar, vanilj och fräsch citron. Tårtbottnen görs med spadet från en kikärtsburk, när det vispas blir det lika fluffigt som äggvitor och passar utmärkt till bakning! Det kallas även aquafaba och den färdiga kakan har ingen smak av själva kikärtorna.

Ingredienser

portioner

Tårtbotten:

  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 dl potatismjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 400 g kikärtor (endast spadet)
  • 1 dl äppelmos
  • 0,5 dl agavesirap
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk kokosolja (till formen)
  • 2 msk mandelmjöl (till formen)

Citronvaniljkräm:

  • 1,5 dl havredryck (el. sojamjölk)
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk agavesirap
  • 0,5 tsk vaniljextrakt (eller vaniljpulver)
  • 1 citron, zesten

Jordgubbssylt:

  • 200 g jordgubbar
  • 1 msk agavesirap

Topping:

  • 2 burkar kokosgrädde (á 400 ml, minst 70% kokos, satta i kylskåp i minst 4 timmar)
  • 1 msk agavesirap
  • 500 g jordgubbar, skivade
  • färsk mynta, valfritt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast bakplåtspapper i botten av en springform som är max 24 cm i diameter. Smörj hela formen med kokosolja och bröa med mandelmjöl.
  2. Blanda mandelmjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål med en visp tills det är välblandat och klumpfritt.
  3. Häll kikärtsspadet i en annan skål. (Du ska bara använda själva spadet, spara kikärtorna till något annat recept.) Vispa spadet med elvisp i 6 minuter, det ska vara riktigt fluffigt. Viktigt att skål och visp är rena och torra innan du börjar vispa.
  4. Häll äppelmos, agave, äppelcidervinäger och mjölblandning i fluffet. Vänd runt med en slickepott tills det är blandat.
  5. Bred ut smeten i formen. Baka i ca 45 minuter tills kakan är gyllenbrun och en tandpetare kommer ut torr. Låt tårtbottnen svalna i formen.
  6. Citronvaniljkräm: Koka upp havremjölk, potatismjöl, agave och vanilj i en kastrull, sjud i 2-3 minuter. Ta av värmen, rör ner citronzest och låt svalna.
  7. Jordgubbssylt: Finhacka jordgubbarna och lägg i en skål. Mosa dem med en gaffel och rör ner agavesirapen.
  8. Kokosgrädde: Ta ut kokosmjölksburkarna ur kylskåpet, var noggrann med att inte skaka dem. Öppna dem, gröp ur det översta fasta lagret med en sked och lägg i en skål. Ta bara den tjocka grädden, inte vattnet (spara detta och använd i t.ex. smoothies) Vispa med elvisp ca 5 minuter tills grädden är fluffig och krämig. Tillsätt agave och vispa några sekunder tills det är helt blandat.
  9. Sätt samman tårtan: Dela den avsvalnade tårtbotten i två lager. Bred ut jordgubbssylten på nedersta botten. Bred citronvaniljkrämen över jordgubbssylten. Lägg på övre delen av tårtbotten. Bred kokosgrädden över tårtan och dekorera med skivade jordgubbar och ev. färsk mynta och ätbara blommor.