Vegansk rabarberdessert

Vegansk rabarberdessert
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Vegansk rabarberdessert

14 ingredienser

2 h

En vårig och fräsch dessert med rabarber och krispigt smul som är helt vegansk. Perfekt att servera efter maten eller till fikat.

Ingredienser

portioner4 - 6

Vegansk kardemummakräm

  • 250 g havremjölk, ikaffe
  • 65 g strösocker
  • 20 g majsstärkelse
  • 5 g kardeumma, grovt malen
  • 20 g kallpressad kokosolja

Veganskt smul

  • 50 g rörsocker
  • 50 g majsmjöl
  • 70 g havregryn
  • 70 g rapsolja
  • 1 g flingsalt
  • 1 g malen kanel

Pocherad rabarber

  • 8-10 rabarber
  • 30 g vaniljsocker [2 msk]
  • 270 g rörsocker (ekologiskt) [3 dl]

Gör så här

Vegansk kardemummakräm

  1. Blanda lite av havremjölken med socker och maizena i en bunke.
  2. Lägg kardemumman i en kastrull med resten av havremjölken.
  3. Koka upp kardemummamjölken och rör emellanåt.
  4. Häll den varma kardemummamjölken över blandningen och blanda väl.
  5. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelhög värme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm.
  6. Sila av krämen i en bunke, tillsätt kokosoljan och blanda. Paddla tills den är kall.

Veganskt smul

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Nyp ihop alla ingredienser till ett smul och strö över en plåt.
  3. Rosta i ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna.

Pocherad rabarber

  1. Skala och skiva rabarbern i bitar om cirka 3 cm på diagonalen.
  2. Rårör socker och rabarber och låt stå i cirka 1 timme.
  3. Värm rabarberbitarna på låg värme i cirka 2 minuter, häll av i en ny bunke och låt svalna i lagen.

Montering

  1. Rör runt i kardemummakrämen tills den har en smidig konsistens.
  2. Lägg i botten på en djup liten skål.
  3. Toppa med rabarber och avsluta med smul.
  4. Garnera gärna med lite gröna blad och ätbara blommor såsom harsyra och bergviol.