Vegetarisk gimbap

Vegetarisk gimbap
Foto: Petter Bäcklund
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Vegetarisk gimbap

20 ingredienser

1 h

Receptet kommer från Jennie Walldéns bok  "Wok, ris, nudlar". "Gimbap är koreanska risrullar med sjögräs runtom, precis som japanska sushirullar. ”Gim” betyder sjögräs och ”bap” betyder ris. Koreaner äter ofta detta som vi i Sverige äter mackor, det vill säga på språng, på picknick, på resande fot eller som en enkel lunch. Finns att köpa lite överallt och är absolut ingen finmat, utan väldigt enkelt och väldigt gott." /Jennie

Ingredienser

portioner
  • 4 dl japanskt ris (eller koreanskt)
  • 4,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2,5 msk sesamolja

Fyllning

  • 6 ägg
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 l vatten
  • 200 g bladspenat
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 msk japansk soja
  • 0,5 gurka
  • 1 morot
  • 10 nori (sjögräsark till sushi)
  • 4 dl kimchi
  • 2 msk sesamfrön
  • sesamolja, till pensling

Dippsås

  • 1 dl majonnäs, gärna kewpie
  • 2 tsk gochugaru

Utrustning

  • 1 sushimatta

Gör så här

  1. Förbered riset. Lägg över riset i en bunke och låt svalna något, men det ska inte bli helt kallt. Häll på salt och sesamolja och blanda väl men försiktigt.
  2. Medan riset kokar, vispa ihop ägg med en nypa salt och svartpeppar. Stek som en omelett i en liten stekpanna. Skär sedan långa stavar av omeletten.
  3. Blanda ihop majonnäs och gochugaru till en sås.
  4. Koka upp 2 liter vatten. Lägg spenaten i ett durkslag och häll det kokande vattnet över. Skölj sedan i iskallt vatten så tillagningen avstannar. Krama ur spenaten och blanda med riven vitlök, 2 teskedar sesamolja och soja.
  5. Kärna ur gurkan och skär den och moroten i långa stavar. Lägg ett noriark på sushimattan med kortsidan mot dig och den matta sidan uppåt. Lägg ett tunt lager ris på noriarket, låt de 4 översta centimetrarna vara utan ris. Lägg på gurka, morot och omelett längs kortsidan, toppa med spenat och kimchi. Tryck till hårt och rulla ihop rullen. Fukta den rislösa delen av noriarket med
lite vatten och tryck till så rullen håller ihop. Pensla med sesamolja och strö på sesamfrön.
  6. Gör likadant med alla rullarna, skär sedan i munsstora bitar. Servera genast med dippsåsen eller ta med till picknicken eller lägg i matlådan.