Vegetarisk gulasch

Vegetarisk gulasch
Foto: Mattias Kristiansson
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Vegetarisk gulasch

16 ingredienser

30 m

Senast jag var i Budapest tillbringade jag dagarna med att dricka billigt bubbel, köpa paprikapulver i alla former, vandra för långt till sevärdheter jag nu har glömt och tappade min plånbok. Så fort jag kom hem till Sverige lagade jag det jag inte kunde äta där, en vegofierad gulasch. För med sojafärs i smakar den precis likadant, om inte bättre. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Vegansk mat för alla tillfällen.

Ingredienser

portioner
  • 600 g sojafärs
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 palsternacka
  • 2 morötter
  • 3 potatisar
  • 2 gröna paprikor
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk malen kummin (eller 2 tsk hel kummin som du mortlar själv)
  • 2 lagerblad
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Finhacka löken och riv vitlöksklyftorna. Fräs tillsammans med sojafärsen i lite olja.
  2. Skala och tärna palsternacka, morötter och potatisar. Tärna paprikan. Blanda ner allt i färsröran tillsammans med tomatpuré, krossade tomater, paprikapulver, kummin, lagerblad, vatten och buljongtärning.
  3. Låt koka i 10 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka men har kvar lite tuggmotstånd.
  4. Krydda med salt och svartpeppar. Servera som den är eller tillsammans med ris.