Läcker och snabb middag med inspiration från det indonesiska köket, en rätt med stekt ris och massa goda grönsaker och smaker. Lätt att laga och lätt att variera.
Skölj riset ordentligt för att få bort det mesta av stärkelsen, då klibbar inte riset sig lika lätt. Koka sedan enligt anvisningarna.
Häll ut riset på en bricka och låt kallna. Var noga med att inte koka sönder riset, det får inte bli grötigt i konsistensen.
Hacka vitkålen och skalad morot. Strimla sockerärtorna. Om du använder ärtor kokar du dem hastigt och låter rinna av.
Skala och finhacka vitlöken. Strimla salladslöken. Knäck äggen i en skål och tillsätt soja. Vispa ihop med en gaffel. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna och häll i ägget. Låt ägget stelna en aning och rör sedan om tills ägget blir till tjocka “strimlor”, lägg åt sidan.
Hetta upp olja i en stor wok- eller stekpanna. Stek färsen tills den smular sig. Vänd i vitlök och stek lite till.
Tillsätt sambal oelek, vitkål, morot, sockerärtor och stek lite till. Du bestämmer själv hur länge du vill steka grönsakerna, jag gillar när grönsakerna är lite krispiga och steker dem i 3-4 minuter. Smula riset med fingrarna för att undvika klumpar, häll ner i stekpannan tillsammans med grönsakerna. Smaksätt med ketjap manis, soja, salt, peppar och stek riset under omrörning. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja, ketjap manis eller salt. Vänd i äggen och salladslöken, stek lite hastigt.
Toppa med grovhackade jordnötter och koriander. Avsluta med att pressa över lime.