"Om man gillar saffran är denna couscousrätt perfekt! Välj vilka grönsaker du vill använda – jag har alltid zucchini och potatis i min gryta. Byt gärna ut morötterna mot sötpotatis om du vill." /Coura
Kärna ur paprikan och ansa salladslöken. Skala schalottenlök och vitlök. Skär allt i mindre bitar. Hacka persiljan.
Mixa samtliga ingredienser till en slät pasta eller stöt i mortel.
Smaka av med salt och peppar.
Gryta
Skala och finhacka löken. Skala och skär potatis och morötter i cirka 4 x 4 cm stora bitar. Skär zucchinin i bitar.
Fräs lök och alla kryddor utom saffran i olja i en stor kastrull på högsta värme i 2–3 minuter och rör om då och då så att det inte bränns.
Tillsätt saffran och tomatpuré och rör om. Häll i vattnet och sänk sedan till medelvärme.
Lägg i den hela habaneron, nokhoss och sweet chili. Rör om.
Låt såsen sjuda på låg värme under lock i 10 minuter.
Lägg i potatisen. Koka i 5 minuter och lägg sedan i morötter och zucchini. Låt sjuda i ytterligare 10 minuter på svag värme. Grönsakerna ska bli mjuka men inte överkokta. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja.
Couscous
Blanda couscous med smält smör eller olja, salt och gurkmeja i en skål.
Koka upp vattnet, häll det över couscousen, lägg på ett lock och låt stå i 4 minuter.
Fluffa upp couscousen med en gaffel och blanda ner russin.