buljongpulver (buljong på flaska eller tärning går också bra)
1 msk smör
Grönkålschips
grönkål
rapsolja
salt
Servering
rårörda lingon (eller lingonsylt)
2 svenska äpplen, råhyvlade
potatismos (eller krossad potatis)
Gör så här
Kåldolmar
Skär av roten på spetskålen.
Koka sedan kålhuvudet helt i saltat vatten tills de yttre bladen blivit mjuka.
Skala försiktigt av de blad som är stora nog att vika ihop till dolmar.
Strimla kärnan av kålhuvudet.
Skala och hacka moroten samt hacka lök och vitlök fint.
Finhacka svampen.
Stek grönsakerna med hackad timjan, salt och peppar.
Smaka av med äppelcidervinäger och eventuellt mer salt och peppar.
Lägg ett kålblad på en skärbräda och fyll med ca 2 msk svampfyllning. Vik in kanterna och rulla ihop till en kåldolm. Upprepa tills all fyllning och alla kålblad är slut.
Glaze
Rör ihop ingredienserna till glazen.
Pensla kåldolmarna med glazen och baka dem sedan i ugnen på 180 grader 5-10 minuter.
Kålbuljong
Rosta grönsakerna hårt i ugnen på 200 grader.
Lägg grönsakerna i en kastrull och täck med vatten. Låt sjuda i 1 timme.
Sila av och reducera eventuellt ner buljongen. Smaka av med soja och svampbuljong.
Blanka av med lite smör och mixa slätt.
Grönkålschips
Dela grönkålsbladen i lagom stora bitar.
Droppa lite rapsolja över bladen och salta.
Blanda runt ordentligt så all grönkål är lätt oljig.
Rosta grönkålsen i ugnen på 160 grader i 15 minuter.
Servering
Servera kåldolmarna med rårörda lingon, grönkålschips, råhyvlade äpple och gärna potatismos eller krossad potatis.