Vegetariska kåldolmar med svamp

Vegetariska kåldolmar med svamp
Foto: Köket.se
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Vegetariska kåldolmar med svamp

27 ingredienser

30 m

Svampfyllda spetskålsdolmar med rostad grönkål, lingon och råhyvlat äpple blir en god vegetarisk rätt att njuta av i höst.

Ingredienser

portioner

Kåldolmar

  • 1 spetskål, putsa och spara till kålbuljongen
  • 1 morot (medelstor)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 200 g svamp (ostronskivling och champinjon)
  • färsk timjan
  • salt
  • peppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk äppelcidervinäger

Glaze

  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk sirap
  • 1 citron, saften

Kålbuljong

  • morot, skalet
  • kål, de yttre bladen
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • färsk timjan
  • soja
  • buljongpulver (buljong på flaska eller tärning går också bra)
  • 1 msk smör

Grönkålschips

  • grönkål
  • rapsolja
  • salt

Servering

  • rårörda lingon (eller lingonsylt)
  • 2 svenska äpplen, råhyvlade
  • potatismos (eller krossad potatis)

Gör så här

Kåldolmar

  1. Skär av roten på spetskålen.
  2. Koka sedan kålhuvudet helt i saltat vatten tills de yttre bladen blivit mjuka.
  3. Skala försiktigt av de blad som är stora nog att vika ihop till dolmar.
  4. Strimla kärnan av kålhuvudet.
  5. Skala och hacka moroten samt hacka lök och vitlök fint.
  6. Finhacka svampen.
  7. Stek grönsakerna med hackad timjan, salt och peppar.
  8. Smaka av med äppelcidervinäger och eventuellt mer salt och peppar.
  9. Lägg ett kålblad på en skärbräda och fyll med ca 2 msk svampfyllning. Vik in kanterna och rulla ihop till en kåldolm. Upprepa tills all fyllning och alla kålblad är slut.

Glaze

  1. Rör ihop ingredienserna till glazen.
  2. Pensla kåldolmarna med glazen och baka dem sedan i ugnen på 180 grader 5-10 minuter.

Kålbuljong

  1. Rosta grönsakerna hårt i ugnen på 200 grader.
  2. Lägg grönsakerna i en kastrull och täck med vatten. Låt sjuda i 1 timme.
  3. Sila av och reducera eventuellt ner buljongen. Smaka av med soja och svampbuljong.
  4. Blanka av med lite smör och mixa slätt.

Grönkålschips

  1. Dela grönkålsbladen i lagom stora bitar.
  2. Droppa lite rapsolja över bladen och salta.
  3. Blanda runt ordentligt så all grönkål är lätt oljig.
  4. Rosta grönkålsen i ugnen på 160 grader i 15 minuter.

Servering

  1. Servera kåldolmarna med rårörda lingon, grönkålschips, råhyvlade äpple och gärna potatismos eller krossad potatis.