Vegobullar med gulbetssallad

koket.se
Vegobullar med gulbetssallad
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Vegobullar med gulbetssallad

18 ingredienser

50 min

Vegobullar på bönor och svamp blir ett gott och grönt inslag på julbordet. Till de gröna köttbullarna bjuds en krämig gulbetssallad med smak av fänkål och crunch från valnötter. Tips! Gulbetssalladen passar även fint till gravad lax och matjessill.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner

Vegobullar

  • 1 förp färdigkokta kikärtor (à 400 g)
  • 1 förp färdigkokta svarta bönor (à 400 g)
  • 200 g shiitakesvamp, finhackad
  • 50 g smör
  • 4 msk potatismjöl
  • 2 tsk kummin, mortlad
  • 0,5 knippe dill, grovt hackad
  • 2 tsk salt
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

Gulbetssallad

  • 6 gulbetor
  • 2 svenska äpplen (syrliga)
  • 3 msk valnötter, grovt hackade
  • 2 tsk fänkålsfrö, mortlade
  • 0,5 knippe dill, finhackad
  • 2 dl majonnäs
  • salt
  • peppar

Gör så här

Vegobullar

  1. Häll av och skölj kikärtor och bönor.
  2. Fräs svampen mjuk så att den får lite färg i smöret. Salta, ta från värmen och låt svalna helt.
  3. Mixa kikärtor, bönor, svamp, potatismjöl, kummin och dill. Smaka av med salt.
  4. Rulla bollar av smeten och stek dem i smör så att de får en fin yta.

Gulbetssallad

  1. Koka gulbetorna mjuka i saltat vatten. Häll av, låt svalna något och dra av skalet. Det går lättast att dra av skalet med händerna under rinnande kallt vatten.
  2. Skär gulbetorna i tärningar. Dela, kärna ur och skär äpplena i tärningar.
  3. Blanda gulbetor, äpplen, valnötter, fänkålsfrön, dill och majonnäs. Smaka av med salt och peppar.