1,5 dl grovt salt, eller rökt salt (se tips längst ner i receptet)
Lag
10 vitpepparkorn
1 knippe dill
1 msk ättiksprit 12 %
3 msk strösocker
0,75 dl vatten
Till servering
hovmästarsås
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala morötterna. Lägg dem trångt i en liten ugnssäker form. Häll på saltet.
Baka mitt i ugnen (eller i den öppna spisen) ca 45 minuter (beroende på morotens tjocklek). Morötterna ska vara lite al dente.
Ta ut morötterna från ugnen, skrapa av saltet och låt svalna.
Lag
Stöt vitpepparn i en mortel. Repa av dillen (spara vipporna till servering) och lägg stjälkarna i en kastrull. Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Låt svalna.
Lägg morötterna på en tallrik, häll över lagen och lägg något tungt över så att morötterna pressas ihop. Låt ligga kallt över natten.
Du kan också lägga morötterna i dubbla plastpåsar tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut. Lägg något tungt över. Låt ligga kallt över natten.
Låt morötterna rinna av. Hacka dillen och rulla morötterna i hacket. Skiva morötterna tunt på längden, gärna på mandolin. Gör rullar av skivorna och servera gärna med hovmästarsås.
Rökt salt
Marie gör sitt rökta salt i en röklåda som hon stoppar upp i skorstenen. Har du inte tillgång till en öppen spis kan du göra det i en vanlig grill. Tänd på grillkol i en grill. När du fått en fin grillbädd av kolen så lägger du på ett fat med rökflis i grillen tillsammans enris. Lägg på grillgallret och placera fatet med salt där det är som minst varmt. Sätt på locket och låt röka 2-4 timmar, kolla då och då för att hålla koll.