Very berry chocolate cake

Very berry chocolate cake
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Anna Nilsson
Anna Nilsson

Very berry chocolate cake

24 ingredienser

Maffig chokladtårta med blåbär, syrlig citronfyllning och chokladfrosting. Toppas med cake pops.

Tips! Lägg på chokladfrostingen i två lager och låt stelna emellan. Då binds eventuella kaksmulor i första lagret och det är enklare att få det yttersta lagret snyggt.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner tårta

Botten

  • 300 g mörk choklad med blåbär
  • 65 g smör
  • 1,25 dl mjölk
  • 5 ägg
  • 225 g strösocker [2,5 dl]
  • 260 g vetemjöl [ca 4,4 dl]
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2,5 tsk bakpulver
  • smör, till formarna
  • ströbröd, till formarna

Syrlig fyllning

  • 400 g färskost
  • 400 g florsocker [ca 7 dl]
  • ca 2 msk citronsaft
  • citron, zest

Chokladfrosting

  • 300 g florsocker [5 dl]
  • 60 g smör
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 20 g kakao [0,5 dl]
  • 100 g färskost
  • ca 1 msk kaffe

Cake pops (utan pinne)

  • den överblivna kakan från extraformen
  • 200 g vit bakchoklad
  • valfritt strössel (förslagsvis vita stjärnor)

Dekoration

  • 200 g färska blåbär

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  2. Smörj 5 tårtbottenformar (15 cm i diameter) med smör och ströbröd. Smörj och bröa 1 form (valfri) som används till att grädda kakan som ska användas för att göra cake pops.
  3. Bryt chokladen i småbitar och smält över vattenbad. Rör ner smör och mjölk i chokladen, blanda väl.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt (använd gärna glasskål).
  5. Vänd ner chokladblandningen i äggfluffet.
  6. Blanda vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver. Sikta mjölblandningen och vänd ner i chokladsmeten.
  7. Fördela lagom med smet i de 5 tårtbottenformarna, lägg resterande smet i extraformen. Grädda mitt i ugnen ca 12-13 minuter.

Syrlig fyllning

  1. Blanda färskost, florsocker och smaka av med citronjuice och zest till dess att blandningen får lagom konsistens och smak. Ju mer zest och ju mindre citronjuice du använder, desto fastare blir fyllningen. Ställ blandningen kallt så att den blir något fastare

Chokladfrosting

  1. Vispa florsocker, rumsvarmt smör, vaniljpulver, kakao och färskost. Blanda i kaffe till lagom konsistens. Ställ blandningen åt sidan.

Montering

  1. Skär rent de 5 tårtbottnarna så att kanterna blir raka, spara överskottet i en bunke.
  2. Klä en passande tårtring med smörpapper, ställ den på serveringsfatet. Lägg den första kakbottnen i ringen, lägg på knappt en fjärdedel av fyllningen. Fortsätt på samma sätt med övriga 4 bottnar, lägg överflödig blandning åt sidan.
  3. Täck kakan med chokladfrosting i ett tunt lager. Ställ kakan kallt ett litet tag.
  4. Täck kakan med ytterligare ett lager chokladfrosting (snygglagret). Ställ kakan kallt.

Cake pops

  1. Smula sönder kakan som gräddats i extraformen, lägg smulet i samma bunke som överskottet från tårtbottnarna.
  2. Blanda ner den syrliga fyllningen tillsammans med kaksmulet till lagom konsistens. Det ska vara ganska enkelt att forma fasta bollar av kaksmulorna. Forma bollar (cake pops utan pinne) ca 3 cm i diameter. Ställ cake popsen åt sidan.
  3. Temperera vit choklad. Doppa cake popsen i den vita chokladen och dekorera med valfritt strössel. Låt chokladen stelna.

Dekorering

  1. Dekorera kakan med färska blåbär och cake pops.