Vete

Vete

Vete

5 ingredienser

2 h + 1 dygn

"Ett ljust, gott surdegsbröd. Ett typiskt levainbröd som det ofta kallas här i Sverige, vilket rätt och slätt betyder surdegsbröd." /Kenny Jakobsson

Ingredienser

portioner styck
  • 600 g vatten
  • 160 g surdeg
  • 100 g grahamsmjöl
  • 700 g vetemjöl special
  • 16 g salt

Gör så här

  1. 12:00 Blanda ihop nästan allt vatten, surdeg och mjöl i en bunke. Täck med lock eller kökshandduk.
  2. 12:30 Blanda i saltet och det resterande vattnet. Täck med lock eller kökshandduk.
  3. 13:00 Vik degen över sig själv. Ta tag i ena kanten av degen, dra upp den och vik den över sig själv. Rotera bunken ett kvarts varv och upprepa proceduren tills du vikt hela degen. Täck med lock eller kökshandduk.
  4. 13:30 Vik degen en andra gång.
  5. 14:00 Vik degen en tredje gång.
  6. 14:30 Vik degen en fjärde gång.
  7. 16:30 Dela upp degen i två. Preshape.
  8. 17:00 Final shape. Trä en plastpåse över korgarna och ställ in i kylskåpet. Grädda nästa dag.
  9. Förvärm din gryta i ugnen på 250 grader över- och undervärme i 1 timme.
  10. Snitta brödet, placera det i grytan och lägg på locket. Sänk värmen till 230 grader. Efter 20 minuter tar du av locket och gräddar i ytterligare 20 minuter. Upprepa proceduren med det andra brödet.