500 g soppgrönsaker (3 morötter, 1 palsternacka, 100 g rotselleri, 15 cm purjolök)
1 gul lök
3 msk rapsolja
30 g torkade shitakesvampar
3 l vatten (eller kokvatten från vita bönor)
Soppa
3 msk anattofrön (om du hittar)
2 msk schalottenlök, finhackad
3 klyftor vitlök, finhackade
2 msk sojabönor, fermenterade och väl sköljda och mixade med lite vatten
12 stjälkar citrongräs, krossa roten
3 msk salt
2 msk ljust muscovadosocker
2 l grönsaksbuljong
2 tsk MSG
Topping
mynta
thaibasilika
böngroddar
chilifrukt
limeklyfta
Protein och svamp
200 g vita bönor, kokta (torkade uppblötta)
200 g tempeh, stekt eller friterad
100 g svamp, snabbstekt
Nudlar
400 g bovetenudlar, kokta enligt beskrivning på paketet
Satehsås
20 g chiliflakes
1,5 dl rapsolja
80 g schalottenlök, finhackad
40 g vitlök, finhackad
30 g citrongräs, finhackad
2 msk chilipulver (koreanskt, gochugaru)
1 msk strösocker
1 msk salt
0,5 tsk MSG
Gör så här
Rostad grönsaksbuljong
Skär grönsakerna i grova bitar, blanda med olja och sprid ut på en plåt.
Rosta i ugn på hög värme (250 grader) tills grönsakerna fått djup färg, vänd runt ett par gånger.
Flytta grönsakerna till en gjutjärnsgryta och tillsätt svampen. Häll på vatten, koka upp och låt sjuda i minst en timme eller tills en tredjedel av vattnet kokat bort. Sila av buljongen.
Soppa
Fräs anattofrön, schalottenlök, vitlök och sojabönor i lite olja tills det doftar och oljan fått färg.
Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda i en timme.
Servering
Förbered toppingen samt protein och svamp.
Lägg nudlarna i portionsskålar toppa med protein och svamp. Häll på soppan och garnera med toppingen, servera med såsen på sidan.