Vietnamesisk räksallad med risnudlar

Vietnamesisk räksallad med risnudlar
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Vietnamesisk räksallad med risnudlar

16 ingredienser

Fräsch och god nudelsallad med räkor, jordnötsdressing, kål, sockerärtor och rädisor. En ny sommarfavorit!

Ingredienser

portioner
  • 300 g risnudlar (tunna som spaghetti, ej bandsorten)
  • 200 g skalade räkor
  • 2 limefrukter, rivet zest och saft
  • 4 msk fisksås
  • 2,5 msk rörsocker (eller strösocker)
  • 5 cm färsk ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl jordnötter
  • 0,5 spetskål (eller sommarkål)
  • 1 morot
  • 100 g sockerärtor
  • 1 knippe rädisa
  • 2-3 salladslökar
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka färsk mynta

Gör så här

  1. Koka nudlar enligt anvisning och skölj sedan i iskallt vatten tills de är helt genomkalla. Låt droppa av ordentligt i durkslag.
  2. Riv zest på lime och pressa frukten i en mixer. Häll i fisksås och socker. Riv i ingefära och vitlök. Lägg i 1 dl jordnötter och kör till nötterna är grovt hackade. Smaka av med ev mer fisksås, socker eller lime.
  3. Strimla sommarkålen så tunt du kan, gärna med mandolin.
  4. Strimla sockerärtor på längden och skär morot i tunna tändsticksstavar. Klyfta rädisor. Lägg i en bunke med kål, nudlar och dressing. Blanda väl.
  5. Skiva salladslöken och chilin tunt, strimla koriander och plocka myntablad. Toppa salladen med chili, salladslök, räkor, koriander, mynta och extra jordnötter. Servera och njut!