Lättare saffransbullar

Lättare saffransbullar
Foto: Köket.se

Lättare saffransbullar

Från: Köket

10 ingredienser

1,5 h

Ska du baka klassiska saffransbullar till Lucia? Prova dessa goda och saftiga, men något kalorisnålare bullar.

Ingredienser

portioner st
  • 50 g jäst
  • 100 g margarin
  • 5 dl lättmjölk
  • 250 g lättkvarg
  • 1 förp saffran
  • 1,5 dl vit sirap
  • 0,5 tsk salt
  • 17-18 dl vetemjöl

Pensling och garnering

  • 1 ägg
  • 0,5 dl russin

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält margarinet i en kastrull, tillsätt mjölk och kvarg och värm till 37 grader.
  3. Häll lite av degspadet över jästen tills den löst sig och häll sedan på resterande degspad.
  4. Tillsätt saffran, sirap, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, gärna i maskin. Låt jäsa ca 30 minuter under duk.
  5. Lägg upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i 40 bitar och forma till lussekatter.
  6. Lägg lussekatterna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin.
  8. Grädda i ugnen ca 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna.