Vildand med sparris och grillat smör

NYHET
Vildand med sparris och grillat smör
Foto: TV4
Jonas Lagerström KK 2024
Jonas Lagerström KK 2024

Vildand med sparris och grillat smör

12 ingredienser

Ingredienser

portioner

Fågel och sås

  • 1 vildand
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk korianderfrö
  • 300 g kalvfond (eller kycklingfond)
  • 1,5 dl vitt vin
  • rosmarin
  • vitlök

Garni

  • 4 gröna sparrisar
  • 250 g shiitakesvamp

Grillad smör

  • 200 g smör
  • grillkol

Ramslöksolja

  • 200 g ramslök
  • 100 g olja

Gör så här

  1. Mixa nästan all ramslök med olja, sila.
  2. Smält smör och lägg ner 2-3 glödande kolbitar, sila.
  3. Rosta av och mixa fänkålsfrö, korianderfrö och lite salt.
  4. Fräs på vitlök och örter, tillsätt vin och kryddorna ovan (spara lite). Tillsätt fond och koka ihop. Smaka upp.
  5. Rimma vildanden i 10 % saltlag i 20 minuter.
  6. Baka på ben på 90 grader till en innertemperatur på 50 grader.
  7. Pensla med olja och kryddorna och stek och tranchera ut. Dela bröstet på längden en gång.
  8. Smörstek sparrisen och shiitaken vid servering och smaka upp med det grillade smöret.