Vildsvin med ugnsrostade grönsaker

Vildsvin med ugnsrostade grönsaker
Foto: Tv4

Vildsvin med ugnsrostade grönsaker

Av: Annalena - Filipstad

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

1 h + tid i ugn

En vild rätt med örtsmaker där marinaden kan användas till alla sorters kött. Passar lika bra en kall vinterdag som en solig sommarkväll.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Marinad till kött och örtcrème

  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 chilifrukt
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 0,5 msk torkad timjan
  • 2-3 kvistar färsk rosmarin
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 msk salt
  • 2 dl olivolja

Örtcrème

  • 1/3 av kryddmixen (se recept ovan)
  • 2-3 dl crème fraîche
  • salt
  • svartpeppar

Tomatröra

  • 20 tomater (små och smakrika)
  • 0,33 citron (eller 2 msk pressad citron)

Vildsvinskött

  • 1 kg vildsvin (filé och rostbiff)
  • kryddmixen (se recept ovan)
  • svartpeppar
  • salt
  • smör
  • olja

Ugnsgrönsaker

  • 2-4 palsternackor
  • 2 morötter
  • 4 potatisar
  • 4 rödbetor
  • 8 paprikor (små)
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 dl olja
  • salt
  • svartpeppar
  • blandade frön (rostade sesamfrön och solrosfrön)
  • färsk persilja

Gör så här

Marinad till kött och örtcrème

  1. Skala vitlöksklyftorna.
  2. Finhacka samt mixa alla färska örter och blanda dem med de torra kryddorna.
  3. Lägg en tredjedel av örtmixen i en skål för att använda till örtcrèmen.
  4. Två tredjedelar av örtmixen blandar du med 2 dl olja som marinad till köttet.

Örtcrème

  1. Blanda en tredjedel av örtmixen med crème fraîche.
  2. Smaka av med salt och svartpeppar.

Tomatröra

  1. Mixa tomaterna.
  2. Häll i citronjuicen och rör om.
  3. Ställ kallt i minst 30 minuter.

Vildsvinskött

  1. Ansa köttet och skär det i lagom stora bitar.
  2. Lägg köttbitarna i en påse tillsammans med marinaden i minst 30 minuter.
  3. Värm en stekpanna med olja och smör.
  4. Stek köttet i en stekpanna så att det får en härlig yta, använd så mycket av marinaden som möjligt.
  5. Lägg köttet i en ugnsform och häll över stekskyn samt eventuell marinad som blivit över.
  6. Låt köttet svalna något.
  7. Lägg köttet i en platspåse eller vakuumförpacka det.
  8. Tillaga i sous vide på 58 grader i 3–5 timmar.
  9. Stek på köttet snabbt innan servering.

Ugnsgrönsaker

  1. Skala alla grönsaker som behöver skalas och dela dem i lagom stora bitar.
  2. Skölj av dem i ett durkslag.
  3. Lägg grönsaksbitarna i en skål och lägg paprikorna i en egen påse.
  4. Blanda timjan med olja och häll det över grönsakerna i skålen och paprikorna i påsen.
  5. Blanda väl.
  6. Lägg grönsaksbitarna på en plåt med bakplåtspapper, vänta med paprikorna.
  7. Salta och peppra.
  8. Stek i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter.
  9. Lägg på paprikorna när det är ca 15–20 minuter kvar.
  10. Strö över rostade fröer och persilja vid servering.