Viltgryta med svenska smaker

viltgryta med svenska smaker
Foto: Peter Carlsson
Tareq Taylor profil ny
Tareq Taylor profil ny

Viltgryta med svenska smaker

23 ingredienser

2.5 h

"Svenskt viltkött borde vi äta mer av, bland annat för att det är kött från djur som har levt på naturligt vis och ätit naturligt foder i våra svenska skogar." /Tareq

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg fransyska (av hjort eller älg)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 25 enbär (15 hela + 10 krossade)
  • 1 tsk torkad timjan
  • 6 dl rött vin
  • 6 dl vatten
  • 6 svartrötter
  • 1 citron, pressad saft
  • 4 portabellosvampar
  • 20 champinjoner
  • 2,5-3 dl vispgrädde
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 2 msk gin
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk vatten
  • 1 knippe färsk bladpersilja, skuren
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

Tillbehör

  • potatis (kroketter eller pressad potatis)

Gör så här

  1. Skär köttet i 3 × 3 cm stora tärningar. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Bryn köttet i lite smör och olja i en gryta. Lägg i lök, vitlök och tomatpuré och låt allt fräsa ihop en stund. Tillsätt 15 enbär, timjan, rött vin och vatten och
  3. låt sjuda under lock i 1.5-2 timmar.
  4. Skala svartrötterna och skär i 5 cm långa bitar. Lägg dem i en bunke med kallt vatten och pressad citronsaft så att de inte mörknar. Tillsätt de avrunna svartrötterna i grytan när köttet är färdigt och låt dem sjuda i cirka 10 minuter.
  5. Sila av hela grytan och lägg kött, lök och svartrötter åt sidan.
  6. Skär svamparna i grova bitar och stek dem i smör
i grytan tills de har fått lite färg. Tillsätt den silade vätskan, grädde, soja, gelé och 10 krossade enbär.
  7. Lägg i köttet och svartrötterna och smaka av med gin och salt. Värm alltihop och red av med majsstärkelse utrörd i 1 msk kallt vatten.
  8. Servera grytan toppad med persilja och med kroketter, potatispuré eller pressad potatis vid sidan om.