Vintersallad med grönkål, päron, ädelost och pepparkaka

koket.se
Vintersallad med grönkål, päron, ädelost och pepparkakaa
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Vintersallad med grönkål, päron, ädelost och pepparkaka

16 ingredienser

En matig vintersallad där många av ingredienserna kanske är sådana som blivit över efter jul. Ugnsbakad rödkål vänds runt i en kräm på roquefortost och läggs snyggt upp på ett stort fat tillsammans med masserad grönkål, glöggkokta päron, smulade pepparkakor och chilirostade valnötter.

logo
Minska matsvinnet Paul Header

Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser

  • ca 1500 g rödkål
  • 50 g roquefortost (eller annan ädelost)
  • 200 g färskost
  • ev mjölk (en skvätt)
  • 3 fasta päron
  • 1 dl glögg
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 knippe grönkål [ca 100 g]
  • 100 g valnötter
  • 1 tsk chiliflakes
  • 6 pepparkakor
  • 0,5 kruka färsk persilja
  • olivolja
  • havssalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär rödkålen i grova bitar. Vänd runt med salt och rapsolja. Lägg på en bakpappersklädd plåt.
  3. Rosta i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut och låt kålen svalna under lock/täckt.
  4. Mixa roquefort med färskost och eventuellt lite mjölk om det behövs. Smaka av med salt.
  5. Dela, kärna ur och skär päronen i mindre bitar. Lägg i en skål.
  6. Koka upp glögg, vinäger, socker och vatten i en kastrull. Slå lagen över päronen och låt stå tills det svalnat.
  7. Blanda nötter med olivolja, salt och chili. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
  8. Plocka bladen från grönkålens stjälkar. Riv bladen i mindre bitar och lägg i en skål. Strimla stjälkarna fint och lägg i skålen. Ringla över lite olivolja och strö över salt. Krama och massera grönkålen mjuk.
  9. Blanda den rostade rödkålen med färskostkrämen. Lägg i botten på ett stort fat.
  10. Fördela grönkål, päron och nötter över. Smula över pepparkaka. Toppa med persilja.