Vintersallad med rostade gotlandslinser, äpple och cheddarost är både fräscht, gott och mättande. En perfekt rätt att inleda året med! Servera salladen med rostad potatis och citronaioli för att få en komplett måltid.
1 dl torkade linser (mörka gärna gotlandslinser, annars belugalinser)
1-2 msk rapsolja
125 g svartkål
1 klyfta vitlök (stor)
2 msk olivolja
salt
0,5 citron, saften (medelstor)
1 syrligt äpple (gärna Aroma 50 g cheddar, eller annan smakrik ost)
50 g cheddarost (eller annan smakrik ost)
Gör så här
Koka linserna enligt instruktionerna på förpackningen. Det är viktigt att linserna inte överkokas.
Häll av vattnet och ställ åt sidan.
Stek linserna på medelhög värme i rapsolja under omrörning tills de har fått en lite seg konsistens, det tar ungefär 5 minuter.
Häll innehållet i stekpannan på en tallrik.
Skär bort den grövsta delen av svartkålens stjälk och hacka svartkålen grovt. Ställ åt sidan.
Skiva vitlök tunt och stek den mjuk i olivolja på låg värme, det tar ungefär 2-3 minuter. Använd samma stekpanna som du använde tidigare.
Ta av pannan från värmen, häll i svartkålen och rör runt. Salta efter smak. Svartkålen kommer att krympa, men den ska fortfarande ha kvar ganska mycket stuns.
Pressa över citronsaft.
Blanda kålen med linser och toppa salladen med fintärnat äpple samt hyvlade flagor av cheddarost.