15 vintips till italiensk mat risotto

15 vintips till italiensk mat!

Det talas ofta om Italiens tvådelade matkultur. Den norditalienska, där grädde, ost och smör blandas till krämiga pasta- och risottorätter och härligt moffiga pizzor. Och den syditalienska medelhavsmaten som mer består av fräscha skaldjur, olivolja och massor av krispiga grönsaker. Så, hur ska man då matcha vin till den italienska maten?

Pizza

När det gäller pizza så utgår du från toppingen. Är det en pizza med havets läckerheter, eller vita pizzor med till exempel getost, honung och valnötter då ska du välja ett vitt friskt och fruktigt vin eller ett mousserande med hög syra.

En pizza med salami eller skinka passar ett lätt rött vin som är kryddigt eller mjukt och bärigt.
15 vintips till italiensk mat! pizza

Vita vintips till pizza med skaldjur, rom eller getost:
Leth, Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken. Nr 4587, 99 kr.
Ruppertsberger, Imperial Riesling. Nr 72038, 109 kr.

Röda vintips till pizza med skinka, svamp eller salami:
Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto Montepulciano d’Abruzzo Organic. Nr 2390, 119 kr.
Piemonte Barbera, 2021. Nr 72782, 129 kr.


Pasta

Pasta är precis som pizza – i grunden en ganska smaklös rätt. Det är tillbehören som sätter smaken och vad du ska välja för vin.
Feta pastarätter med ost, smakrika såser som bolognese eller tomatsås med salsiccia passar allra bäst tillsammans med mjukare röda viner från smaktypen Kryddigt & Mustigt eller vita från Fylligt & Smakrikt.
15 vintips till italiensk mat! pasta1

Bread&Butter, Pinot Noir. Nr 76671, 169 kr.
Casteloro Valpolicella Ripasso Superiore. Nr 73498, 109 kr.
Punt Road, Pinot Noir. Nr 2955, 179 kr.

Lite lättare pastarätter med färsk tomat, skaldjur eller kyckling passar finemang med friska vita viner från typen friskt & fruktigt eller rosévin från smaktypen fruktigt & smakrikt på Systembolaget.
15 vintips till italiensk mat! Pasta2

Leth, Riesling Selection, 2021. Nr 2581, 109 kr
L, Chardonnay, 2021: Nr 5649, 109 kr.
Tommasi, Baciorosa Appassionato, 2021. Nr 72433, 99 kr.


Risotto

Risotto är en annan klassisk italiensk rätt som ursprungligen kommer från Piemonte. Risotton är fet och krämig med viss sälta och har smak av såväl vitt vin som lök, buljong och parmesan. Många gånger har man tillbehör till risotton, därför kan det vara lite knepigt att hitta rätt matchning med vin. En skaldjursrisotto passar ofta med ett fylligt och smakrikt vitt vin med fatkaraktär, medan en svamprisotto gör sig riktigt bra med ett lätt till medelfylligt friskt rött vin.

15 vintips till italiensk mat risotto
Fontanafredda Ebbio, Langhe Nebbiolo. Nr 22300, 145 kr.
Borgogno, Langhe Rosso Nr 70384, 139 kr.
Bourgogne Les Murelles, Domaine Roux. Nr 5837, 189 kr.
Lynx, Barrel fermented Chardonnay. Nr 4653, 115 kr.
Allesverloren, Chenin Blanc. Nr 75986, 119 kr.


Extra tips!
Har du en pizza med bara ost, väl ett vitt, rött eller rosé med hög syra - det balanserar upp den feta osten. Viner med hög syra är ofta tillverkade på druvorna barbera, chenin blanc eller riesling.
Har du däremot en pizza med mycket grönsaker - och dämed mycket umamismak, ja då kan det bli lite knepigare att välja vin. Rött vin brukar inte vara en bra match, välj hellre ett vin utan ekfatskaraktär eller ett fruktigt rosévin.

(Artikel uppdaterad september 2024)