Viol- och citronsnittar

Viol- och citronsnittar
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Linus Larsson
Linus Larsson

Viol- och citronsnittar

11 ingredienser

Skurna citronsnittar som toppas med lila violglasyr. Till det här receptet används endast en tredjedel av mördegen. Resten kan exempelvis användas till Linus vanilj- och limesnurror.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Mördeg

  • 300 g vetemjöl [5 dl]
  • 200 g smör, kallt, i kuber
  • 100 g strösocker [1,2 dl]
  • 16 g vaniljsocker [2 msk]
  • 1 krm salt
  • 1 ägg, gulan

Smaksättning

  • 1 citron, skalet och saft
  • 2 tsk violessens
  • 45 g florsocker [0,5 dl]
  • ev vetemjöl
  • lila pastafärg

Gör så här

Mördeg

  1. Nyp ihop vetemjöl med de andra ingredienserna till en deg, knåda den lite snabbt så allt går ihop. Dela degen i 3 lika stora delar. Använd 1 av delarna till dessa kakor.

Smaksättning

  1. Blanda in 3 msk citronsaft och skal från en hel citron i mördegen. Tillsätt ev lite mjöl. Degen ska vara smidig men inte kladdig.
  2. Dela den på 2 och rulla dom till 40 cm långa korvar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, platta till och tryck lite extra i mitten så det bildas en liten fåra.
  3. Grädda på 200 grader i 15 minuter. Låt svalna lite.
  4. Blanda florsockret, essensen och färgen för att göra glasyren.
  5. Ringla över glasyren och skär kakorna i lagom storlek.