Violmousse med lavendelflarn och blåklintscrumble

Violmousse med lavendelflarn och blåklintscrumble
Rickard Söderberg
Rickard Söderberg

Violmousse med lavendelflarn och blåklintscrumble

17 ingredienser

90 m

Doften som kommer med gryningens fågelkvitter, när man står barfota i daggvått gräs. Blommig dessert med violmousse, lavendeldoftande mandelflarn och crumble på mandelmassa och blåklint.

Ingredienser

Violmousse

  • 3 dl grädde
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 1 citron, saften från
  • violessens
  • violett färg

Lavendelflarn

  • 100 g sötmandel, skållad
  • 100 g strösocker
  • 100 g smör
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk grädde
  • 1 tsk torkad lavendel

Blåklintscrumble

  • blå mandelmassa
  • blåklintsblad

Servering

  • färska blomblad
  • smultron eller vinbär
  • björksirap (eller lönnsirap)

Gör så här

Violmousse

  1. Vispa grädde och socker tills det är tjockt. Tillsätt citronsaft, violessens och färg.
  2. Vispa äggvitorna hårt i en ren bunke och vänd ner i grädden. Kyl.

Lavendelflarn

  1. Finhacka hälften av mandeln. Mal resten.
  2. Blanda alla ingredienser utom mandeln i en gryta och låt sjuda upp. Tillsätt mandel och koka upp igen. Låt svalna.
  3. Häll ut smeten på bakplåtspapper och grädda i 170 grader i 8-10 minuter. Låt de svalna och bryt sedan oregelbundna bitar.

Blåklintscrumble

  1. Massera in blåklintsbladen i mandelmassa och riv sedan mandelmassan ner på en plåt. Grädda i 150
  2. grader i ca 15 minuter.

Montering

  1. Gör en vacker dessertskapelse som efterliknar en blomsteräng.