Vispad lemon posset med myntamarinerade jordgubbar

koket.se
Vispad lemonposset med myntamarinerade jordgubbar
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Vispad lemon posset med myntamarinerade jordgubbar

15 ingredienser

Ljuvligt god och sötsyrlig dessert med vispad citronkräm toppad med myntamarinerade jordgubbar och krispiga kaksmulor.

logo
Hilda Kirkhoff KH

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser

portioner6 - 8

Lemon posset

  • 5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl citronsaft, färskpressad
  • 1 citron, skalet (ekologisk)

Myntamarinerade jordgubbar

  • 1 l färska jordgubbar
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,5 dl färsk mynta, hackad

Kaksmulor

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk ljus sirap
  • 0,5 dl rörsocker
  • 0,5 dl sötmandel, hackad
  • 2,5 dl vetemjöl

Dekoration

  • florsocker
  • färsk citronmeliss (eller oxalis)

Gör så här

Lemon posset

  1. Mät upp grädde och strösocker i en kastrull och låt koka upp. Sänk till medeltemperatur och låt sjuda i ca 2 minuter.
  2. Dra sedan av kastrullen från plattan.
  3. Häll i citronsaft och citronskal, rör om. Låt stå och svalna i rumstemperatur i ca 30 minuter.
  4. Sila av och häll lemon posset i en skål
  5. Plasta med plastfolie så det ligger mot ytan. Ställ in i kylen i minst 4 timmar.

Myntamarinerade jordgubbar

  1. Skär jordgubbarna i mindre bitar och lägg i en skål. Tillsätt strösocker, citronsaft och hackad färsk mynta. Rör om och ställ i kylen.

Kaksmulor

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Nyp ihop alla ingredienser med fingertopparna till en smulig deg. Strö ut smulet på en bakplåtsklädd plåt och grädda mitt i ugnen till gyllene färg i 10–12 minuter.
  3. Ta ut plåten och låt svalna helt.

Servering

  1. Ta fram portionsburkar/små skålar som du vill servera ur. Ta ut lemon posset från kylen och vispa den luftig med elvisp. Lägg i en spritspåse.
  2. Spritsa i burkarna och varva med myntamarinerade jordgubbar och kaksmulet. Pudra gärna över florsocker och dekorera med ätbara örter, till exempel citronmeliss eller oxalis.

Tips! 1 citron ger ca 0,5 dl färskpressad saft.