Vit chokladcheesecake med daim på kladdkakebotten

koket.se
Vit chokladcheesecake med daim på kladdkakebotten
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Vit chokladcheesecake med daim på kladdkakebotten

14 ingredienser

1 h + tid i kyl

"En makalöst god tårta som går hem i alla åldrar. Chokladen gör att tårtan blir rätt mäktig, så den räcker till många. Tårtan kan förberedas 1-2 dagar innan den ska serveras. Kan göras både med och utan gluten. Kladdkakan rörs enkelt ihop direkt i kastrullen." /Annelie Andersson

Se Annelie Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner12 - 15 bitar

Kladdkaka

  • 150 g smör
  • 100 g choklad, 60-70%
  • 215 g strösocker [2,5 dl]
  • 40 g kakao [1 dl]
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,25 tsk salt
  • 3 ägg
  • 60 g vetemjöl [1 dl]

Vit chokladcheesecake med daim

  • 250 g mascarpone
  • 200 g färskost (Philadelphia)
  • 300 g vit bakchoklad
  • 250 g vispgrädde, kylskåpskall [2,5 dl]
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 förp daimchoklad, hackad [à 56]

Gör så här

Kladdkaka

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smöra och mjöla en form med löstagbar kant eller spänn fast ett bakplåtspapper i botten och klipp bort överflödigt papper runtom.
  3. Smält smöret i en stor kastrull. Lyft av från värmen och låt svalna.
  4. Bryt chokladen i bitar och rör ner i smöret så att bitarna smälter.
  5. Blanda socker med kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i kastrullen.
  6. Vispa in ett ägg i taget.
  7. Vänd till sist ner mjölet och blanda till en jämn smet.
  8. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten.
  9. Låt kakan kallna helt. Ställ den gärna i kylskåpet ett par timmar innan du täcker med cheesecakesmeten.

Vit chokladcheesecake med daim

  1. Ta fram färskostarna en stund innan de ska användas.
  2. Hacka och smält chokladen över vattenbad. Häll vatten i botten av en kastrull och koka upp. Hacka under tiden chokladen grovt och lägg i en stor skål som placeras ovanpå kastrullen utan att röra vid vattnet. Vit choklad är känsligt, så värm på låg–medelvärme och låt det ta tid.
  3. När chokladen smält så lyft av skålen (tänk på att det är varm ånga) och ställ åt sidan för att svalna helt.
  4. Vispa båda färskostarna med grädden tills det tjocknar och blir krämigt.
  5. Rör ner vaniljen och den smälta vita chokladen under vispning på låg fart. Vänd till sist ner den hackade daimen med en slickepott.
  6. Bred ut smeten på den kalla botten. Jämna till och slå formen försiktigt i bänken ett par gånger så att luftbubblorna försvinner.
  7. Låt stå i kylen i minst 5–6 timmar, allra helst över natten så att den sätter sig ordentligt.
  8. Ställ fram kakan en stund innan servering.
  9. Dekorera med färska bär samt pudrad kakao eller lite extra hackad daim över.

Ersätt vetemjölet med 50 g (1 dl) rismjöl eller durramjöl om du önskar glutenfri tårta.