Kör kex, strösocker, vaniljsocker och kardemumma i en matberedare så att kexen blir till smulor. Blanda sedan i det smälta smöret och blanda ordentligt med en slickepott.
Lägg bakplåtspapper i botten på en springform (24 cm i diameter). Häll i smulorna, platta till lite lätt så att du får en jämn och fin botten.
Grädda i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
Fyllning
Sätt ugnen på 130 grader. Smörj springformen med olja längs med kanten. Vispa färskost krämigt 3-4 minuter.
Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna och lägg dem i färskosten.
Tillsätt strösocker och vetemjöl. Vispa till en krämig konsistens. Vänd ner gräddfilen med en slickepott. Blanda därefter försiktigt i 1 ägg i taget samt äggulorna. Vänd runt till en jämn smet.
Smält vit choklad försiktigt i mikron. Ta lite av färskostsmeten och rör ner i chokladen. Blanda sedan ner chokladen i färskostsmeten. Vänd runt till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt i ugnen på 130 grader i 35-40 minuter.
Stäng av ugnen och öppna ugnslucka så att den står på glänt. Låt cheesecaken stå på eftervärme i ytterligare 30 minuter, ta ut och låt svalna. Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten så att den stelnar ordentligt.
Jordgubbskräm
Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna och lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med jordgubbar, vatten, socker och citronsaft.
Låt koka upp och koka ihop 2-3 minuter. Ta upp stången och mixa jordgubbarna till en slät sås med stavmixer. Blanda vatten och majsstärkelse och rör ner det i krämen. Koka ca 2-3 minuter tills krämen tjocknat. Häll över i en skål, plasta med plastfolie och ställ in i kylen.
Garnering
Ansa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Vispa grädden och fyll i en spritspåse. Roy använder två spritspåsar med olika tyllar för att göra cheesecaken extra fin. Bred ut jordgubbskrämen på cheesecaken. Garnera med jordgubbar. Toppa med spritsad grädde och citronmeliss.