Vit chokladkaka med vaniljgrädde och jordgubbar

koket.se
Vit chokladkaka med vaniljgrädde och jordgubbar
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Vit chokladkaka med vaniljgrädde och jordgubbar

19 ingredienser

1 h

Somrig kaka med vit choklad, vaniljkräm och färska jordgubbar. Oemotståndligt god!

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Botten

  • 200 g vit bakchoklad
  • 100 g smör
  • 150 g vetemjöl [2,5 dl]
  • 8 g vaniljsocker [1 msk]
  • 5 g salt [1 tsk]
  • 30 g kokos
  • 110 g ägg, rumstempererade [2 st]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]

vaniljkräm

  • 60 g äggula [3 st]
  • 60 g strösocker [0,75 dl]
  • 25 g majsstärkelse [0,5 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 250 g mjölk [2,5 dl]
  • 20 g osaltat smör
  • 200 g grädde, vispad

Dekorera

  • färska jordgubbar
  • färsk citronmeliss
  • jordgubbsblommor
  • limefrukt, zest

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 165 grader. Smörj en rund springform 22-24 cm i diameter, med smör på kanterna
  2. och täck bottnen med bakplåtspapper.
  3. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, kokos och salt i en bunke. Smält den vita chokladen och smöret över ett vattenbad eller försiktigt i mikron.
  4. Vispa upp äggen och strösockret fluffigt och rör ner choklad- och smörblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda noga. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Kakan ska endast få lite lätt färg, ta ut och låt svalna helt.

Vaniljkräm

  1. Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna
  2. och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma
  3. mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp
  4. blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 2 minuter.
  5. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen helt.
  6. Vispa grädde till en fin konsistens och blanda det med vaniljkrämen.
  7. Spritsa/bred på ett jämnt lager över botten och dekorera med jordgubbar, limezest, citronmeliss och jordgubbsblommor.